Kategorier

måndag 22 april 2013

Att klä om en stol; del 4 - och en alternativ lösning

När skalet var på plats, sydde jag för hand fast sitsen (som dynan vilar mot) - med smygstygn.
.

Sen var det dags att spänna fast sitsen. Det gör man genom stommens botten. För att delarna ska bli spända (nödvändigt för att inte fåtöljen ska bli rynkig) drar men en tråd genom bottnen och fäster med knappar. Knepet att få det spänt heter glidknut. Lite svårt i början med efter ett tag gick det ganska lätt.





Trots att jag fotograferade glidknuten och tyckte jag visste hur jag skulle göra, hade jag svårt att få till den när jag kom hem. Men så hittade jag bloggen Cronsellskan (bloggen om möbeltapetsering) där fanns knuten förklarad.

När stolen hade spänts ihop såg bottnen ut på det här viset.


Slutligen sydde jag fast ett bottentyg, skruvade fast benen och monterade frontstycket -  den första stolen var klar. Då var det bara att sätta igång med stol nummer två. Det var något lättare att klä om den andra stolen men det var fortfarande ganska "trixit". Jag hade inte klarat det utan stöd från min lärare.

Här är resultatet: lite rynkigt, inte helt spänt, lite snett men i det stora hela bra.


Dottern, som också behövde få sin fåtölj omklädd, använde en alternativ metod. Hon gjorde det den snabba vägen; bil till det stora varuhuset, snabbt val av tyg, hem igen och efter tio minuter var hennes stol klar. Tyget satt som en smäck - inga rynkor där inte!

2 kommentarer: