Kategorier

söndag 15 mars 2015

För- och nackdelar

Det finns för- och nackdelar med allt.

En av fördelarna med att åka på "skolresa" till Paris, i stället för att åka själv, är att vi fick besöka Svenska ambassaden. När vi kom dit möttes vi av en ambassadsekreterare (?) och en praktikant från Stockholms universitet. Under en och en halv timma berättade de om några av de problem som finns i dagens Frankrike - låg ekonomisk tillväxt, statsskuld på 98 procent, avsaknad av reformer på arbetsmarknaden, höga skatter, höga offentliga utgifter, arbetslöshet på 12 procent, ökande ekonomiska klyftor, oro inför framtiden och mycket annat. Allt var jätteintressant, men dystert - märkligt att man fokuserade på alla problem.


Efter ambassadbesöket fortsatte vi direkt till Rodinmuseet. Jättefint museum med en stor skulpturpark. Vi tittade på Borgarna i Calais, Tänkaren, den på sin tid så uppmärksammade statyn av Balzac och Helvetesporten, som Rodin jobbade på i åratal. Alla statyer kände vi till och vi hade också vissa bakgrundskunskaper om deras tillkomst - ett år av gedigna studier i fransk konst sätter sina spår.

Vi hann också att äta en god quiche lorraine i trädgården, innan vi ilade vidare. Jag skulle gärna ha stannat mycket längre på Rodinmuseet, gått runt mer i trädgården, besökt själva museet och tittat på skulpturer av Rodins elev, Camille Claudel - som vi också pratat mycket om på kursen - men det får bli en annan gång.

Rodinmuseet

Borgarna i Callais

Tänkaren

Balzac

Helvetesporten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar