Kategorier

onsdag 6 maj 2015

Brooklyn

Vi har varit i New York några gånger förut. Varje gång har vi bott på Manhattan. Men den här gången, när vi bara följer med och inte har lagt upp rutten själva, bor vi Williamsburg i Brooklyn. Kul att få se en annan del av NY. Brooklyn skiljer sig markant från Manhattan - inte så höga hus, enklare, smutsigare, mer slitet men vänligare och rörigare.




Det har länge varit bestämt att vi skulle bo i Williamsburg. För att få en känsla för området läste jag därför Nina Solomis bok "ok, amen", precis innan vi åkte. Nina S bodde för ca 15 år sedan i  Wiliamsburg under ett par år. Då lärde hon känna några ortodoxa judar och skrev en bok om chassiderna - en ultraortodox gren av judendomen. En mycket bra bok - intressant på flera plan.



Naturligtvis var vi tvungna att gå till de områden Nina beskrev. Hennes beskrivning stämmer. Nästan alla män har långa svarta rockar, långt skägg, korkskruvar vid tinningarna och en stor hatt på huvudet. Alla verkar också gå lätt framåtlutade. De judiska kvinnorna är lätta att känna igen även dom. Dom är gammaldags klädda. Jag skulle bedöma att det var så vi gick klädda i Sverige på 50-talet. Alla har halvlångt hår (peruker) med en liten mössa lång bak och nästan alla kör en barnvagn. Nativiteten bland ortodoxa judar är hög. En kvinna, som Nina lärde känna för 15 år sedan, hade 12 barn och några barnbarn. När Nina besökte henne på nytt efter cirka tio år hade hon 100 barnbarn! 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar