Kategorier

tisdag 5 juni 2018

Agneta Pleijel

Det är lite konstigt att jag aldrig har läst något av Agneta Pleijel - en svensk, välkänd författare, bara några år äldre än jag - omskriven och prisbelönt. Så när en av mina bokcirkelkompisar berättade att hon köpt (!) Pleijels nya bok "Doften av en man" eftersom hon ville läsa den direkt, inte vänta i en lång bibliotekskö, trodde jag det var ett tips jag inte kunde missa.


"Doften av en man" visade sig dock vara den andra boken i en självbiografisk serie. Jag började med del ett "Spådomen - en flickas memoarer". Boken handlar om Agneta Pleijels uppväxt, huvudsakligen i Årsta och Lund, men mest handlar den om hennes föräldrars äktenskap - ett eländigt äktenskap där livet blev svårt även för barnen. Alla är så oföretagsamma och mammans ilska mot sin man verkar aldrig gå över.

Det är en ganska tråkig bok. Allt förefaller så trist, ett liv helt utan glädjeämnen. Visst finns det igenkänningar med mitt eget liv men vi kommer från helt olika miljö och med yttre mått mätt kommer Agneta P från mycket finare miljö.

Jag känner mig väldigt kluven. Bra men tråkig blir mitt omdöme och jag tror jag väntar ett tag med den bok jag egentligen hade tänkt läsa "Doften av en man" - det kan bli för mycket jämmerdal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar