fredag 27 juli 2018

Kongahälla

Staden Kungälv i södra Bohuslän -  hette på medeltiden Kongahälla. Idag tog vi med ett barnbarn dit och tittade på den häftiga medeltida fästningen "Bohus" som började uppföras redan 1308. Många kungligheter har bott på Bohus slott bl.a. Magnus Eriksson och drottning Blanka.


Bohus fästning är fantastisk. Ett byggnadsverk i jätteformat som har stått bi i 700 år - visserligen tillbyggt och restaurerat men ändå...





Det var riktigt roligt att klättra runt - upp och ned, in i fängelsehålor, upp i torn och över bryggor. Lillkillen fick måla sin egen sköld. Enda problemet var att det var fruktansvärt varmt, 33 grader, eftersom vi råkat välja seklets varmaste dag.


När vi hade sett tillräckligt av fästningen skulle vi åka hem men maken ville uppleva gamla tider - så vi passerade kexfabriken för att lägga upp ett lager med bräck. Förr åkte vi aldrig förbi Kungälv utan att stanna till och fylla på förrådet med trasiga kex.

Väl hemma blev det raka spåret till bryggan och svalkan. Sen slog vi oss ned på altanen och beslutade att inte flytta oss ur fläcken förrän värmen sjunkit under 30-strecket. Den grillade fredagsmaten hade ersatts med färdigkokta kräftor. Jättegott och dessutom obefintlig risk att vi skulle förorsaka brand. Passar bra denna heta, eldiga sommar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar