Kategorier

tisdag 18 juni 2019

Andra världskriget

Vera är en kraftig, rolig och skärpt deckare - serien visas i SVT - som bryter normen för hur en deckare ska se ut och vara.


Men Vera är också namnet på en bok av Anne Swärd (en av de nya ledamöterna i Svenska akademien).


Boken, Vera, handlar om en kvinna som blir "tyskvän" och vad det för med sig.


Huvudpersonen, Veras mamma, fick ett tufft liv. Hon klarade sig genom att leva med sin mammas mördare men lyckades fly och gifta sig med en "fin" man som även han hade sina hemligheter.

Det är en välskriven bok om mörka sidor i vår historia men det är en underlig bok, inte särskilt trovärdig. Ganska spännande. Mycket vackert språk. Si så där - är mitt omdöme.

Till samma tidsperiod, andra världskriget, är handlingen i Jan Guillous fjärde bok i serien "Det stora århundradet" förlagd. Den serie vi "alltid" lyssnar på när vi åker bil. När vi hade lyssnat på "Brobyggarna" (första boken i serien) åkte vi till Norge och tog en tur med Bergenbanan för att se bygget irl - så intresserade hade vi blivit.


Jag har alltid gillat Guillous böcker och även "Att inte vilja se" (fjärde boken) är
mycket fängslande men en aningen långrandig. Så intressant att jag bara måste fortsätta att lyssna. Kunde inte vänta tills nästa gång vi skulle till affären. Så nu är vi - maken och jag - inte längre i fas. Hur ska det gå?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar