Kategorier

fredag 27 september 2019

Kupongtjuven

"Ni som inträder här, låt hoppet falla" - står det ovanför den stora porten till fängelset Långholmen.


Detta hör den lilla flickan Christina sin mamma berätta när föräldrarna och deras vänner sitter i köket och festar. Plötsligt förstår hon varför ingen pratat om hennes mormor tidigare, varför det alltid varit så mycket "hysch, hysch" kring henne. Mormor hade suttit i fängelse!

Journalisten Christina Kellberg tänkte ofta på sin mormor och hennes tragiska öde och en dag bestämde hon sig för ta reda på vad det kom sig att just hon blivit tjuv och hur hennes agerande kommit att påverka såväl hennes barn som hennes barnbarn.


Kupongtjuven är en självbiografisk berättelse, på gränsen till roman, men det är också en berättelse om hur det kunde vara att vara kvinna i Sverige under första halvan av 1900-talet. Hur utlämnade och utsatta många var. Hur svårt, för att inte säga katastrofalt, det var att bli gravid med ett oönskat barn. Kupongtjuven är en berättelse om fattigdom och utbredd alkoholismen men också en berättelse där det romantiska skimmer som omgav Klarabohemerna skymtar fram.

Månadens cirkelbok är både gripande och fängslande, både personlig och allmän men kupongklipperskan är inte huvudperson! Jag tycker därför bokens titel är missvisande. Det är författarens egen uppväxt som är huvudtema och det är väl ok i en självbiografisk bok men då borde boken haft en annan titel - kände mig lurad. Dessutom tycker jag boken skulle vunnit på om den hade koncentrerats och förkortas men den är lika fullt intressant. Kupongtjuven får dock inte fyra stjärnor av mig - bara tre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar