Kategorier

tisdag 29 oktober 2019

Ifrågasatt nobelpris

Författaren Peter Handke fick 2019-års nobelpris och genast blev det diskussion. Ska en person med hans åsikter (sägs ha förnekat folkmordet i Screbrenica) verkligen få ett så fint pris?


Jag vet inte - har aldrig läst honom, kände inte till honom. För att få lite på fötterna började jag läsa vad som skrevs om honom i tidningar. Men de svårbegripliga artiklarna gjorde mig inte klokare. Då laddade jag hem hans film "Himmel över Berlin".


"Himmel över Berlin" var bra, till och med mycket bra - en vacker, gränsöverskridande, aningen svår film där olika tidsperioder blandas.


Vi får möta män med hästsvans i långa snygga överrockar. I början ser de så vanliga ut men det visar sig att de är änglar. De kan höra vad folk tänker, barn känner av dem men de kan inte ingripa i folks liv. De kan inte se färger (filmen blir svartvit), inte känna smaker, inte bli älskade men de har evigt liv. Är de lyckliga? Tveksamt.

Roligt att en deckare från Tv:ns barndom, Columbo, finns med i filmen. För mig var det återseendets glädje och jag blev förvånand att också han hade passerat gränsen.


Ska man döma utifrån "Himmel över Berlin" kan Handke gärna få sitt nobelpris men men..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar