Kategorier

fredag 18 oktober 2019

Korvgubbe

På vår gata, inte långt hemifrån, började man lägga ut stora plåtplattor. Vad var nu på gång?



Förklaringen stod att läsa i stadsdelstidningen - man skulle installera en ny transformator i Bredäng. Transformatorn skulle komma sjövägen från Västerås. Den skulle alltså transporteras på Mälaren fram till Ekensberg med båt. Där skulle den lyftas i land och köras med "bil" till slutdestinationen.


För att gatan skulle klara den tunga transporten hade man förstärkt vägen på känsliga ställen ända från oss till Bredäng. Vilket jobb!


Så kom då kvällen när transformatorn skulle lyftas i land. Maken följde transporten över Mälaren på sin dator. Själv var jag mer intresserad av att titta på själva lyftet. Hur skulle man klara att lyfta ca 400 ton (om jag minns saken rätt)?


Jag var inte ensam om att vilja vara delaktig i detta stora ögonblick i Ekensbergs historia. Tror nästan hälften av alla Ekensbergsbor hade gått man ur huse. Dessutom hade det kommit en hel hoper människor som skulle sköta om själva jobbet.



Roligt att få ta del av detta "evenemang" men synd att man inte hade anlitat en korvgubbe för att högtidlighålla tilldragelsen. Så roligt det skulle varit om alla hade samlats kring en korvkiosken i väntan på det stora lyfter - det skulle tagit händelsen till oanade höjder, kanske till och med högre än själva transformatorlyftet.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar