Kategorier

lördag 18 januari 2020

Klubben

Den s.k. Weinsteinaffären gjorde att trakasserier och övergrepp inom film- och TV-världen i USA blev allmänt kända. "Hemskt" tyckte alla - med det var ju trots allt i USA, inte i Sverige.

Men när journalisten Matilda Gustavsson, på Dagens Nyheter, börjar luska upptäcker hon snart att samma sak hänt här. Den s.k. kulturmannen har i årtionden trakasserat och våldtagit kvinnor - "alla" visste om det men ingen gjorde nåt. Ju mer Matilda G jobbade och grävde desto mer kom upp till ytan. Hennes arbete, som publicerades i DN, väckte mycket stor uppmärksamhet och fick långtgående konsekvenser. Själv fick Matilda G stora journalistpriset.


När allt hade lugnat ner sig skriver Matilda Gustavsson boken Klubben om sitt arbete - ett litterärt reportage (jmf Dagermans reportage). Hon beskriver hur hon har gått till väga, vilket jobb hon lagt ned, vilka kval och svårigheter hon har haft. Hon skriver de utsatta kvinnornas berättelser. Och så hon skriver! Klubben är så intressant och så välskriven så jag häpnar - en riktig höjdare.


Jag hade inte tänkt köpa boken eftersom jag trodde jag kände till det mesta men när jag fick den i julklapp tyckte jag det var en trevlig present. Nu, när jag har läst den, tycker jag det var en toppenpresent.

"Alla" visste vad som försiggick. Nästan ingen gjorde något och de som försökte göra något nonchalerades. Ingen vill stöta sig med de som har inflytande. Man vill vara till lags. Många var rädda för repressalier.

Hur kan det bli så här? Hur kan man låta en man med så stort inflytande få härja fritt, förnedra och våldta unga kvinnor, leva vidlyftigt på pengar som aldrig behöver redovisas, stjäla konst från fattiga konstnärer?

I fallet dras Svenska akademien med. Svenska akademien, kulturelitens elit, vars ledamöter anser sig stå över andra. Akademien förfogar över mycket pengar men avkrävs inte någon offentlig redovisning. Ingen, utom ledamöterna, har någon insyn i verksamheten. Ledamöterna är valda på livstid (kan numera avgå), måste fortsätta att umgås år ut och år in - klart man inte kan stöta sig med någon då. Varför får inte akademiens verksamhet granskas? Varför får man inte söka stipendier? Varför lämnas ingen motivering till akademiens val? Varför måste allt vara så hemligt? Tål verksamheten inte dagsljus?

Matilda Gustavsson har gjort något riktigt bra - skrivit en höjdarbok som kommer att ha inflytande även i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar