Kategorier

onsdag 25 mars 2020

Omvandling (Tantolunden och tre till)

Vi hade hunnit åka åtta resor i Stockholm innan projektet "åka med alla bussar" fick pausas på grund av smittorisk för äldre-äldre.  Bussåkandet har därför temporärt omvandlats till ett "besöka alla parker"-projekt. Hittills har vi hunnit med fem stycken.


Vi började med vår egen park, som inte har något namn och egentligen inte heller är en park. Den namnlösa gångvägen går längs Mälaren till Gröndals centrum, fortsätter runt sjön Trekanten och avslutas genom Vinterviken. Bra, vacker väg som startar och börjar utanför dörren och tar ca två timmar att klara av.


Park nummer två blev Norra Djurgården som sträcker sig från universitetet till Norra Djurgårdsstan - öppet landskap, skogsområde och vägar utefter vattnet. Vi åkte dit en ganska blåsig dag och då var den glest med besökare. Ett trevligt strövområde.

Sunamimonumentet på
 Blockhusudden
Den tredje parken blev Djurgården. Snygga, välskötta, välbesökta och välbekanta Kungliga Djurgården. Kanske inte den bästa parken att besöka i Coronatider men mycket fin.


Årtsabergsparken är en ny park som ligger på gångavstånd från oss och har stora, spännande lekparker och utsikttorn.




Sen var det dags för Tantolunden. Vi tog bilen till Zinkensdamm och tänkte promenera förbi Södersjukhuset men besinnade oss (smittorisk) och gick i stället förbi de läckra konkava husen i Tanto.

Pannkakor i matlådan
Drack vårt medhavda kaffe och åt våra likaledes medhavda pannkakor i en hammock utefter Årstaviken.



Sen klättrade vi upp bland de små kolonistugorna som växer utefter berget och gick på "jungfruliga" stigar mot Ringvägen. Mycket trevligt, kuperat koloniområdet med gulliga stugor.


Jag kände till koloniområdet sen tidigare eftersom jag läst ett reportage i min favorittidning - Trädgårdsliv. Trädgårdsliv hade hittat en ovanligt vacker stuga och skrivit några sidor om lotten som klättrade  uppför berget. Den fina och välkomponerade lotten disponeras av två landskapsarkitekt - inte konstigt att den var fin när det var proffs som skapat den.

(Två bilder jag knyckt från tidningen)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar