Kategorier

söndag 10 maj 2020

Gray Gardens

Utanför New York ligger halvön Long Island och långt österut på halvön ligger East Hampton. Den amerikanska överklassens lekplats där inte vem som helst kan bo. Nu har jag dock, i en dokumentär- och en spelfilm, blivit insläppt hos två udda personer som levde där i många år.

Jacqueline Bouvier (Kennedy) och hennes syster tillbringade sina somrar på Long Island. De bodde hos sin faster Edith i hennes fina 14-rumshus, kallat Gray Gardens. På vintrarna bodde de alla i New York.


Många år senare, lämnar faster Edith (kallad Big Edie) och senare också hennes dotter (kallad Little Edie) NY och flyttar tillbaka till Gray Gardens för gott.


I början går det bra men allteftersom tiden går blir det vackra huset mer och mer förfallet. De båda kvinnorna låter allt rasa samman och lever bland katter och skräp. Fönstren går sönder och taket läcker. När pengarna är slut stängs elen av och till råga på allt klagar grannarna. Myndigheterna vill få bort dem och riva huset. Men de blir räddade tack vare ett tidningsreportage som kusinen (Jackie) läser.

Jacqueline K och hennes syster beslutar sig för att hjälpa sina släktingar och bestämmer sig också för att spela in en dokumentärfilm om deras liv.

Dokumentärfilmen (som visats på TV) ledde till en spelfilm. En märklig film.


Vi får komma hem till de båda excentriska kvinnorna på Gray Gardens och se hur överklasslivet förvandlas till ett liv i misär. Känns förnedrande att vi ska titta på deras förfall men det tyckte inte de båda Editharna. De gillade att få uppmärksamhet.

Dokumentärfilmen gjorde att mor och dotter kunde försonas och att Little Edie kunde gå vidare med sitt liv när mamman dog. Till slut kunde hon skapa sig det liv hon ville ha - i alla fall hoppas jag det.

En annorlunda film som bygger på två verkliga och märkliga liv i den amerikanska överklassen. Intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar