Kategorier

tisdag 23 juni 2020

Wienerbröd

Jag lyssnade på ett radioprogram, med tips om vad man kan hitta på om man måste leva i karantän.


En person berättade att hon gett sig på att baka avancerade bakverk som wienerbröd. Men man kan också baka mazariner eller mandelbeskvier - tyckte hon.

I min gröna ungdom bakade jag ibland mazariner (fastnade lätt i formen) och mandelbeskvier (väldigt kladdigt när de skulle doppas i choklad) - så båda dessa sorter hade jag bakat men aldrig wienerbröd.

När jag jobbade i konditori såg jag hur mycket arbete det var med just wienerbröd, så jag visste vad jag gav mig in på. Om wienerbröd ska bli frasiga måste det kavlas in mängder med smör i degen.

När väderleksprognosen lovade en hel dag med regn satte jag igång.


Treslag

Deg med lager på lager av smör

Först gjorde jag degen och stoppade in den i frysen. Eftet 30 minuter bakade jag in smöret. Ny vila, sen utkavling och vila, utkavling och vila, utkavling och vila. Alltså två timmas vila innan wienerbrödsdegen kunde formas till wienerbröd. Sen skulle de jäsa i 90 minuter. Innan jag stoppade in dem i ugnen fyllde jag dem med vaniljkräm, som jag gjort i en av viloperioderna.

8×8 cm stora rutor

Ihopvikta rutor fyllda med vaniljkräm

Slutligen skulle de gräddas i 13 minuter, kallna och glaseras.


Maken var mycket tveksam, trodde inte de skulle bli frasiga men med allt smör jag bakat in kände jag mig rätt övertygad - de skulle bli bra.


Jag blev nöjd! Tycker de blev både snygga, goda och frasiga men vilket jobb det var!

Nu förstår jag varför ett wienerbröd kostar multum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar