Kategorier

fredag 21 augusti 2020

400 år

1971 tältade vi på Gotland samtidigt som Göteborg firade 350 års jubileum. Hur hade jag kunnat resa bort när min stad jubilerade? Skulle tro att jag helt enkelt missat att det skulle jubileras. Fick nog inte klart för mig vad som var i görningen förrän vi satt i vårt tält i Visby och lyssnade på transistorn vi släpat med oss.

Nu är det snart dags igen. 2021 firar Göteborg 400 år! Ska inte missa jubileet den här gången. Tyvärr sa svärdottern (som jobbar med jubileumsparken) att jubileet kanske kommer att skjutas upp till 2023. Man hinner förmodligen inte bli klar med förberedelserna till nästa år. Det gjorde man inte när det var 300 års jubileum heller utan valde i stället att fira Göteborgs grundande två år för sent, 1923.

Nu har vi snart varit i stugan i 3 månader och i går var det äntligen dags för ett stadsbesök. Vi började med att fika i Haga och strosade sen runt i stan. När vi kom till Stora Teatern stötte vi på roliga "bilder" från Göteborg. Inför jubileet hade 10 konstnärer fått rita 10 bilder var, från "sitt" Göteborg.




Många av motiven visade inte bara deras Göteborg utan också mitt. Blickfånget i samlingsaffischen var husen där vi hade vår första gemensamma bostad. Husen som i folkmun kallades lösgommarna.


När vi lämnade lösgommarna flyttade vi till Älvborgsplan, där plaskdammen finns.



När jag var liten bodde vi i Annedal och då promenerade vi ofta till Järntorget. Medan vi väntade på 1ans spårvagn, tittade vi på fontänen mitt på torget (nu har fontänen blivit förpassad till ena hörnet för att ge plats åt att bilar och spårvagnar!) Pappa berättade att jorden hade fem världsdelar (nu lär det ha blivit sju) och att statyn föreställde jorden och att kvinnorna symboliserade var sin världsdel. Vi spekulerade alltid om vilken tant som kom från vilken världsdel. Överst seglade ett skepp på de fem haven.



Järntorgsbrunnen "De fem världsdelarna"

I tredje och fjärde klass gick jag i skola i Högsbotorp. Då gick jag dagligdags till Axel Dahlströms torg och knatade upp för trappan (som gick utanför huset) till biblan där jag kunde låna mina favoritböcker gång på gång på gång.


I väntan på jubileet var detta en mycket rolig och trevlig utställning med 100 olika motiv från städernas stad. Roligt att jag, som lämnade stan 1978, kunde förknippa så många minnen med bilder som dagens unga konstnärer gjort om Göteborg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar