Kategorier

onsdag 4 november 2020

Den underjordiska järnvägen

Den underjordiska järnvägen finns bara i romanen med samma namn - i verkligheten var "den underjordiska järnvägen" en "vanlig" flyktväg.


Boken "Den underjordiska järnvägen" av  Colson Whitehead handlar om slavflickan Coras flykt från en plantage i Georgia till South Carolina och sen vidare norr - och västerut, på jakt efter frihet. Hon flyr med den underjordiska järnvägen - en metafor för slavarnas flyktväg. 


Det är inte roligt att läsa om förtryck och förnedring och när det dessutom är skrivet med ett dåligt och gammaldags språk blir läsningen tung (i en recension läste jag att bokens språk ska efterlikna slavarnas sätt att prata). Berättelsen är knepigt uppbyggd med en massa personer som är svåra att hålla isär. Även om jag inte tyckte om boken hade jag kunnat fördra handlingen, eftersom den beskriver en mörk period i USA historia som det inte skadar att lära sig mer om - om berättelsen varit "sann". Men jag tror inte boken är historiskt korrekt och det störde mig.

På sin flyktväg håller Cora på att bli tvångssteriliserad, hon ser också lynchmobbar jaga och döda slavar - ingetdera förekom vid den tid handlingen tilldrar sig (i början av 1800-talet). Än tråkigare var det att slavarna i boken kände så lite solidaritet med sin grupp.

Visst får Cora läsarens sympati och visst finns det spänning i boken och nog är den gripande men som helhet blev den en tungläst besvikelse ända tills jag insåg att det inte är en historisk roman utan är en äventyrsroman. Alltså den typ av bok där en författare kan skriva vad som helst mot en fond av verklighet - i det här fallet slaveriet i Amerikas sydstater (jmf "indianböcker").

Om jag hade förstått att jag skulle läsa en äventyrsroman hade jag läst boken med andra ögon och kanske till och med gillat den. Som äventyrsroman tror jag ungdomar, som inte känner till så mycket om slaveriet i Amerika, kan läsa den med behållning och dra paralleller med dagens flyktingsituation. Ska bli spännande att diskutera denna prisbelönta bok, när den för tillfället Coronastängda bokcirkeln "öppnar" igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar