Kategorier

måndag 16 november 2020

En dag full av glädje

November månads cirkelbok "En dag full av glädje" är nobelpristagaren Isaac Bashevis Singers berättelser om sin uppväxt i Polen.

Det är en ren fröjd att läsa om Singers liv i början av 1900-talet, trots att det i många stycken är ett svårt liv. Det är en fattig men fantasifull pojkes berättelse. En målande och livfull berättelse om hur det är att växa upp som jude i Warszawa under första delen av 1900-talet.

Singers far var rabbin med mycket små inkomster. De var så fattiga att de fick gå klädda i utslitna och trasiga kläder. När mamman lagade soppa till middag "fanns det ingenting under buljongen". Än värre blev det när kriget bröt ut. Då fanns det inte längre pengar att värma upp lägenhet de bodde i, utan råttorna fick härja fritt trots den nyinflyttade katten.

Jag har både läst och sett filmer om chassider förut. Alltid lika fascinerande med människor som, mitt bland alla oss "vanliga", lever i en egen värld med egna regler. Deras religion påverkar allt i deras liv. Inget kan eller får ifrågasättas. Det är roligt att läsa om detta, för oss så särpräglade liv, men det roligaste med Singer är ändå hans språk och hans lysande berättarkonst. "En dag full av glädje" var en toppenbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar