Kategorier

tisdag 9 februari 2021

Glöm allt men inte mig

Brukar försöka lyssna på Lundströms bokradio på lördagmornarna men fastän jag tycker om programmet händer det väldigt ofta att jag slumrar till. Förra lördagen när Philomène Grandin var gäst lyckades jag i alla fall hålla mig vaken.

Philomène G pratade om sin bok "Glöm allt men inte mig" som handlar om henns  och pappans, Izzy Young, liv och relation. Ett bra program om en bok som verkade intressant.


Izzy Young växte upp i Brooklyn men levde 40 år i Sverige. Förutom dottern var det sin folkloreaffär i närheten av Mariatorget som var hans liv. En gång för länge sedan upptäckte han Bob Dylan och när BD fick nobelpris blev både far och dotter inbjudna till Nobelbanketten.

Boken är en dotters kärleksförklaring till sin pappa. De levde mycket nära varandra och när IY blev gammal och dement blev han som ett barn till sin dotter. Hon skriver om det fina i deras relation men ryggar inte för att också skriva om hur tufft det kan vara att ta hand om en dement förälder och hur fattigt och svårt ett liv utan fast inkomst kan bli. Philomène Grandin skriver så ömsint och vackert om en fin far- dotterrelation i en mycket läsvärd bok med vackert språk.


På kvällen (natten) när jag läst ut boken och gått till sängs började jag med morgontidningen (!) och då dök de upp igen Philomène och hennes pappa Izzy. Bra, för boken är värd all uppmärksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar