Kategorier

torsdag 17 juni 2021

Blir det nånsin bra?

Det är härligt med en stuga där många kan träffas utan att det känns jättetrångt - på sommaren kan livet oftast levas utomhus.

Vi har en altan som till hälften är täckt med tak och delvis skuggad av en lönn. Där, på altanen, tillbringar vi mycket tid. Taket ger regnskydd, lönnen solskydd.


Men lönnar växer både på höjden och bredden. Altanen kom allt mer i skugga. Till slut tog lönnen bort så mycket sol att det blev för kallt att sitta där även fina dagar.

Vi bestämde oss för att låta klippa ned lönnen - minska och glesa ut. Det som på finspråk kallas hamla. Blev så bra. En hel sommar var vi jättenöjda.

Men så kom den varma sommaren 2018. Solen gassade dag efter dag - lönnen var aldeles för gles för att ge tillräcklig skugga och parasollerna var för små. Så här kunde vi inte ha det. Ordet markis blev "hett".



Att sätta upp ny markis på ett hus som redan har markiser är inte helt enkelt. Det gamla tyget måste harmoniera med det nya. Sommaren 2019 funderade vi både hit och dit. Till slut hade vi bestämt oss. En enfärgad som tog upp en av färgerna i de gamla randiga markisen skulle bli bra.


Direkt när vi kom till stugan 2020 skulle vi göra vår beställning men aj, aj, aj - beställer man markis i juni blir den inte uppsatt förrän i september. Vi fick stå ut med solen en sommar till.


Tidigt i våras 2021 beställde vi så den efterlängtade markisen och skulle få den uppsatt sommarlovets första vecka. Så var det sagt och så blev gjort. Men, återigen fick jag säga: "aj, aj, aj". Nu hade lönnen hunnit växa till sig och bli tätare än nånsin. Än en gång hade det blivit för kallt att sitta på altanen och markisen med inbyggt vindskydd har vi inte använt en enda gång.



Nu är det grannens trädbeskärarsåg som går varm. Lönnen måste glesas ut igen, så vi får anledning att rulla ut vår nya markis - den med inbyggt vidskydd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar