Kategorier

torsdag 3 juni 2021

Halland

I majnumret av tidningen Trädgårdsliv fanns en artikel om den privata trädgården Vargaslätten belägen i Simlångsdalen öster om Halmstad. När jag läste att trädgården ska vara öppen för allmänheten några veckor i sommar bokade jag biljetter på direkten.

Sen, när jag bokat biljetterna, tittade jag på TV-programmet Babel, där intervjuades författaren och kriminologen Christoffer Carlsson. Han pratade om sin nya bok "Brinn mig en sol" med handlingen förlagd till just Simlångsdalen.


Roligt att Halland får ta plats. Jag har inte läst många böcker om denna del av landet (till skillnad från Norrland). En av våra tidiga böcker i bokcirkeln var "Mordet på Halland" med då var Halland namnet på en person.

Det var C Carlssons andra deckare där den yttre miljön är i och i kring Simlångsdalen - dit jag snart ska åka. Var helt enkelt tvungen att läsa båda böckerna. Började med Järtecken och blev inte besviken. 


När det sker ett våldsamt mord begånget i affekt är det lätt att koppla ihop det med en person i offrets bekantskapskrets. Är denne person dessutom strulig och lite våldsam, är brottet så gott som löst innan mordutredningen hunnit starta.

Boken handlar om hur långa skuggor ett brott kan kasta, hur det kan påverkar en hel familj i generationer och hur det också kan drabba en enskild polisman. En av de bästa deckare jag läst på länge, om den du kan kategoriseras som deckare. Tror dock den skulle vunnit på att ha kortats ned och gjorts "tätare" men, som sagt, inte tokig alls.

När jag var klar med "Järtecken" fortsatte jag med "Brinn mig en sol". Titeln på Christoffer Carlssons andra bok (i serien om Halland) är ett citat av hallandspoeten Elsa Grave.


Handlingen i "Brinn mig en sol" utspelas på två plan med många år emellan. 

1986, samma kväll som Olof Palme skjuts på Sveavägen i Stockholm, mördas en flicka utanför Halmstad. Sen sker ytterligare ett mord och ett överfall men brotten förblir ouppklarade, ingen blir åtalad. Många år senare flyttar författarens alter ego tillbaka till sitt föräldrahem för att skriva en bok om de ouppklarade morden i Halland. Vad var det som hände då för så länge sedan?

"Brinn mig en sol" är en annorlunda och i mitt tycke lysande deckare. Tror jag fått en ny favorit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar