Kategorier

fredag 3 september 2021

Selma

Vem orkar läsa långa tunga biografier?

Jag gör det sällan men tycker de är idealiska att lyssna på, på enformiga bilresor. De är intressanta och innehåller detaljer i det oändliga men det gör inget om tankarna dansar ut genom fönstret då och då - man hänger ändå med.


Hela vägen Stockholm - Västkusten - Stockholm - Sundsvall - Stockholm - Västkusten - Stockholm har vi i år haft följe  med Selma. Fantastiska Selma Lagerlöf!

Tanten från Värmland imponerar. Mot sin pappas vilja drev hon igenom att hon skulle få resa till Stockholm och gå på seminarium. Hon ville ha ett yrke. Hon ville ha möjlighet att kunna försörja sig själv. Senare tog hon också hand om sin mamma och sin faster. Gamla ensamstående kvinnor hade det inte lätt förr. De var utlämnade åt släktingars godtycke - utan man och egen förmögenhet fick de leva på nåder hos barn eller andra släktingar.


Selma Lagerlöf var så arbetsam och så produktiv och hon kunde skriva historier. När hon inte var nöjd arbetade hon om sin berättelse tills hon fick den som hon ville. Hon nådde stora framgångar, tjänade mycket pengar och blev berömd. Allt klarade hon eftersom hon hela tiden hade kvinnor vid sin sida.

En annan författare som gjort ett jättejobb är Anna-Karin Palm. Det var hennes bok "Jag vill sätta världen i rörelse; En biografi över Selma Lagerlöf"  vi lyssnade på under sommarens bilresor.

Nästa långresa tror jag vi tar följe med Gösta Berling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar