Kategorier

onsdag 2 mars 2022

Kupé nr 6

Förra veckan åkte jag tåg till Sundsvall. Både på upp och nedresan blev tågen inställda. 

I går var vi på bio och tittade på en film om en tågresa. I den finska filmen "Kupé nr 6" får vi följa den unga arkeologen Laura när hon åker tåg från Moskva till Murmansk i sluter av 90-talet. Det är en flera dagar lång tågresa på ett gammalt, slitet tåg men ett tåg som håller tidtabellen.

"Kupé nr 6" är en annorlundan och ruff "feel good film". När Laura mitt i vintern ger sig iväg mot Murmansk för att titta på hällristningar, får hon dela kupé med en ryss - en ryss som är arketypen för en ryss. Han dricker vodka i dricksglas, röker, är bufflig, tystlåten och jobbar i en gruva i Sibirien. Men ju längre de reser desto mer visar ryssen sitt rätta jag.

Murmansk vid Barens hav

Man förundras över hur mycket man kan uppleva på en tågresa - går inte att jämföra med att sitta instängd  i en bilkupé. Men trots att jag är lite av tågfreak blev jag klar över att någon resa med transsibiriska järnvägen behöver jag inte planera.

Tyckte det var lite synd att vår unga finska inte kände till hällristningarna i Vitlycke i Tanum - ligger mycket mer lätttillgängligt och i vacker natur.


"Kupé nr 6"var en trevlig och annorlunda filmupplevelse med ett roligt överraskande slut. Men samtidigt kände jag att just nu, när Ryssland invaderar Ukraina, borde jag valt en annan film, för även om det var en finsk film var det Ryssland som stod i centrum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar