Kategorier

torsdag 31 mars 2022

Spel

Vår gamla bridgegrupp är i gång igen - på riktigt. Vi har spelat på nätet länge men nu träffas vi irl och det är bra mycket roligare. Vi ses hemma hos varandra varje tisdag utom de gånger vi är hos mig för då gäller torsdagar.

Vi ses vid tiotiden och dricker en kopp kaffe. Sen börjar ett intensivt spelande och diskuterande. Efter ett par timmar äter vi sopplunch. Jag bjuder alltid på daal - ett recept jag lånat från bloggaren Elsa Billgren.


Inte nog med att bridgegruppen börjat spela "på riktigt" - jag har också, efter idogt "puffande" - lyckats få med maken på bridgetåget. En gång i veckan (fast inte varje vecka) träffar vi våra vänner från Gotland och spelar, äter middag och pratar.

Som lök på laxen började jag förra veckan spela "gruppspel". Upptäckte att man spelar bridge i den lilla grindstugan vid gamla Serafimerlasarettet på måndagar och tisdagar.


Helt plötsligt spelar jag nu tre gånger i veckan. Kan nog bli lite mycket av det goda särskilt för mig som spelar lite si så där men just nu är det så trevligt.


Recept på daal, 4 portioner
- 1/2 rödlök
- 5 cm färsk ingefära
- 3 klyftor vitlök
- 1/2 röd chili
- 2 morötter
- 50g smör
- 1-2 msk gul curry
- 1 tsk kanel
- 1 tsk paprikakrydda
- 1 rejäl nypa flingsalt
- 6 tomater
- 2 lime
- 1 msk honung
- 2 dl passerade tomater
- Ca 6 dl vatten
- 3 dl röda linser
- Creme fraiche
- Fänkålsblast
- Svartpeppar
- Olivolja
- Sesamfrön

Finhacka lök, vitlök, morötter, chili och ingefära. Stek grönsakerna i smöret med gul curry, paprikakrydda, kanel och flingsalt i en gryta i ca 5 minuter. Rör under tiden om i grytan. Klyfta tomaterna och lägg i tillsammans med de passerade tomaterna, honung, juice från en lime och hälften av vattnet. Låt puttra i ca 15 minuter, rör då och då. Smaka gärna av.

Häll sedan i linserna, resten av vattnet och låt allt puttra under lock på låg värme i ca 7 minuter tills linserna är mjuka men inte mjöliga. Blir soppan för fast sätter du till mer vatten - grytan ska vara krämig. Smaka av med mer limesaft och en liten klick extra smör.

Toppa daalen med lite olivolja, crème fraiche, sesamfrön, mycket färskmalen svartpeppar och fänkålsblast innan du serverar den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar