Kategorier

fredag 25 november 2022

Färgfabriken

I Gröndal, på promenadavstånd från mig, ligger ett gammalt industriområde där det funnits en kolsyrefabrik, en industri som tillverkat cement och en färgfabrik. Hela området håller på att rivas och saneras - ska ge plats åt bostadshus.


Lite trist, tycker jag, eftersom detta udda område ger Gröndal en "Berlinsk" touch. Men nu är det som det är och den ena byggnaden efter den andra jämnas med marken. Alla gillar inte allt och många (också jag) vill att man behåller så många som möjligt av industribyggnaderna och låter dem ge karaktär åt området.


Vi får se hur det går när alla kvarnar malt klart men en sak är redan bestämd; den del av färgfabriken som numera stavas med stort F och används som utställningslokal ska inte rivas.


I Färgfabriken visas ofta intressanta utställningar. Det tycker också vår lärare i konst på Birkagården och ville dra med oss dit en lördag (stängt på onsdagar när vi har konstlektion). Min lördag var emellertid reserverad för Matteuskyrkan och Stockholms gosskör.

Jag tog i stället följe med min gamla skolkamrat och gick dit en dag senare. Utställningen "Hästen, roboten och det omätbara" var jätteintressant med många fina konstverk. Towe Kjellmark gör sin konst med hjälp av 3D scanning och ritrobotar.



Det var glest med folk - tror inte man vill åka till orten ens för att titta på intressanta utställningar. Vi fick gå runt nästan själva. Sen åt vi en "tysk lunch" (passar bra i "Lilla Berlin") som jag inte riktigt gillade. 


Tur att jag bad om en doggybag och kunde ta med halva portionen hem till maken, som gillar korv.



När vi ätit klart gick vi tillbaka till utställningen och fick en personlig guidning! Kunde inte varit bättre!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar