Kategorier

lördag 10 december 2022

Ia Genberg

För ett tag sedan fick jag tipset att läsa något av Ia Genberg men tyvärr fanns inte en enda av hennes böcker inlästa - så det fick vara.

Men när jag sen fick höra att hon inte bara blivit nominerad till Augustpriset 2022 utan också vunnit detta fina svenska pris hade saken kommit i ett annat läge. Då fanns det plötsligt flera böcker att välja på.

Jag valde "Detaljerna" och blev inte besviken - den var riktigt bra. Jättefint, nyanserat språk och fängslande handling. En ganska tunn bok utan en massa förklaringar eftersom Ia G överlåter till oss lyssnare/läsare att dra egna slutsatser om det som utelämnats.

Bokens "jag" ligger sjuk i malaria och återupplever i feberdimma delar av sitt liv. I varje kapitel berättas om en relation. Febern gör att hennes upplevelser inte sker kronologiskt, vilket gör texten ännu intressantare.

I första kapitlet bor berättaren tillsammans med en kulturpersonlighet. När den relationen tar slut flyttar hon in hos en lynnig strulkuse. Sen träffar hon sin stora kärlek. Den fjärde relationen är mycket överraskande och gör att allt klarnar.

En roligt detalj i "Detaljerna" är att handlingen inte sällan tilldrar sig i mina nuvarande kvarter - Liljeholmen, Aspudden, Örnsberg och Midsommarkransen.

"Detaljerna" var mycket bra. Jag lyssnade på den två gånger. Samtidigt tog jag del av kulturdebatten om vilka böcker som nomineras till Augustpriset. Är det bara böcker för kultureliten eller är det böcker för oss vanliga läsare också?

Årets vinner av Augustpriset passade i alla fall mig perfekt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar