Kategorier

torsdag 26 januari 2023

Ellen Key

Ellen Key jobbar som lärare på Whitlockska skolan i Stockholm. Hon är mycket förälskad i Urban men greve Urban är gift, har fyra barn och bor på en herrgård söderut.

Ellen K hjälper "sin" Urban med hans artiklar och recensioner - det är hon som gör det möjligt för honom att avancera. Hon förstår inte eller vill inte förstå att att han utnyttjar henne, för Urbans brev är glädjen i det tråkiga liv Ellen K lever. Åh vad hon längtar efter honom och hans brev men när de väl ses har han alltid så bråttom - måste tillbaka hem till gården (familjen).

Nationalmuseum; Ejnar Nielsen

Jag känner så med Ellen. Hon är förälskad, vill leva med "sin" Urban men han har ingen tanke på att lämna sin familj. Även om Ellen på sätt och vis blir bedragen tror jag breven fyller ett tomrum i hennes liv. Tur att det är så mycket lättare för en kvinna att leva singelliv idag.

Jag gillade Anneli Jordahls lite sorgsna bok "Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet)" som bygger på brevväxlingen mellan Ellen Key och Urban von Freilitzen. Mellan breven får vi följa Ellen i hennes tankar och arbete.

Jag uppskattar att boken är så rakt och enkelt skriven och överlåter till läsaren att fylla ut, lägga till och dra slutsatser. Gillar Anneli Jordahls språk och hennes förmåga att skapa en nyanserad bild av Ellen Key. Men jag blev väldigt förvånad när författaren byter tema i slutet av boken.

Ellen Key har då levt utomlands i många år och efter hemkomsten byggt sig ett stort hus vid Vättern. Vi får följa hennes liv på Strand tillsammans med sin "tjänsteflicka" men vi får aldrig veta varför hon gav sig iväg och hur hon levde i Italien och Frankrike. Vi får däremot veta att inte ens som gammal har Ellen Key glömt "sin" Urban. 


Det var intressant att läsa om livet på Strand och jag tror att författaren har lagt till detta parti för att visa att livslång kärlek kan existera även på distans.


Blev lite smått intresserad av fröken Key, kanske besöker jag hennes gård "Strand" om jag har vägarna förbi någon gång.

Bokcirkeln har träffats på Norrtullsgatan tre gånger men eftersom vi inte känt oss jättebekväma med det bemötande vi fått där, hade vi förflyttat oss till Odengatan för att pratade om fröken Key och hennes vän.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar