Kategorier

fredag 10 februari 2023

Onåd

J M Coetzees bok "Onåd" - bokcirkelns februaribok - är tunn och lättläst. Den har ett mycket fint språk, fantastiska miljöskildringar och ett sug, som gör att man vill läsa vidare, trots att den stundtals är rätt obehaglig. 

Ett av de ämnen författaren tar upp i "Onåd" är begär. Huvudpersonen, David Lurie, en 52 årig intellektuell och fysiskt attraktiv man förför en av sina studenter - mer eller mindre mot hennes vilja. När han avslöjas vill han inte ångra eller göra avbön för sitt handlande utan hävdar att han med "begärets rätt" inte gjort något fel. I efterhand säger han dock att han till sitt försvar hävdat yttranderätten och rätten att tiga.

Bokens handling är förlagd till Sydafrika där vita och svarta lever tillsammans (efter apartheid) men ändå i "olika" samhällen. Davids dotter driver en liten gård på landsbygden i ett "svart område". Dit flyr David när han förlorat jobbet. Sakta finner sig David tillrätta i sitt nya liv hos dottern och allt flyter på tills de en dag blir överfallna av tre svarta män.

De har svårt att greppa konsekvenserna av överfallet. Dottern Lucy och David reagerar på olika sätt och David måste finna sig i Lucys beslut. Han måste inse att hans dotter är vuxen och väljer sin egen väg.

Fråga är: "Varför blev de överfallna?" Är det grannen som har iscensatt det hela för att kunna utvidga sin gård eller är det de svartas sätt att kräva vedergällning för allt de fått utstå eller är det med "begärets rätt" männen förgriper sig på Lucy?

Boken ger inga svar. Sydafrika är ett tufft land - ett samhälle med stora orättvisor, där majoriteten av befolkningen lever i fattigdom, ett näst intill rättslöst samhälle. "Det är säkrast att man skyddar sig själv för polisen skyddar en inte, inte nu längre, lita på mig" - säger Lucys granne efter överfallet.


Intressant bok. Den leder till eftertanke men man undrar om Coetzee skulle fått nobelpris idag - efter "metoo" - om han fortsatt hävda "begärets rätt". 

Vi träffades på "Vete-katten" på St Eriksgatan - inte ett helt bra ställe att sitta och diskutera på men nästa gång stod Thelins på tur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar