Kategorier

fredag 24 februari 2023

San Clemente

Tio av Birkagårdens resenärer utökade Rombesöket med två extra dagar mest för att få njuta av Rom utan program - bara ägna dagarna åt att strosa omkring. Men rätt som det var hade några av oss bokat in ytterligare två besök - San Clemente och Villa Borghese.

För att komma till San Clemente tog jag bussen till Colosseum och promenerade sen resten av vägen. Vid kyrkan stod kamraterna och väntade på mig - hade gått fortare att gå hela vägen.


Vi började med själva kyrkan från 1100-talet.


 
En vacker kyrka med mosaiker från 1100-talet och fint golv. Inget ovanligt - så är det i många kyrkor. Det som gör denna kyrkan intressant är utgrävningarna som finns under golvet.


På 1800-talet började man utforska kyrkans föregångare och fann både golv och pelare från en basilika byggd på 400-talet.








Det allra konstigaste var att när man fortsatte gräva hittade man ännu äldre lämningar. Under basilikan från 400-talet fanns både ett privathus från 100-talet och en gammal kultplats ägnad åt den indiska guden Mithras.





I San Clemente kan man bokstavligt talat kliva ned genom de olika nivåerna och färdas tillbaka i tiden. Så intressant

Längst ned i underjorden kan man höra porlande vatten. Jag tror San Clemente var resans höjdpunkt.

Sen skulle vi vandra hem genom Forum Romanum. När vi passerat Colosseum ställde vi oss i  kö ....



..... men blev inte insläppta eftersom vi inte köpt biljetter i förväg. Synd, men inget att göra något åt. Vi fortsatte i stället gå runt hela området men plötsligt blev det stopp igen. Det var bara att vända tillbaka.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar