Kategorier

måndag 13 mars 2023

Tullia - ett kvinnoliv i Rom

När Marcus Tullius Cicero (Romarrikets store talare född ca 100 före vår tideräkning) fick en dotter, fick hon inget eget namn utan kallades för den feminina formen av släktnamnet - hon kallades Tullia. Hade hon sen fått en syster skulle denna också fått namnet Tullia men med tillägget Secunda. Cicero blev med tiden mycket förtjust i sin dotter och gav henne smeknamnet Tulliola (lilla Tullia).

Bilderna hämtade från boken om Tullia

Tullia växte upp i ett välbärgat hem med många slavar. Hon fick undervisning, lärde sig läsa och skriva - kanske undervisades hon av en dyrt inköpt slav från Grekland.

Kerstin Ekman har i boken "Tullias liv"  skrivit och berättat om Tullia och om livet i Rom, om lukterna, om blodet som rann på gatstenarna och om slavflickorna som berättade för Tullia om det "verkliga" livet (hälften av Roms invånare var slavar). Kerstin E vill skriva om de osynliga kvinnorna. Sin kunskap har hon hämtat från vad som finns skrivet om och av de stora männen. Kvinnorna skrev aldrig något och det skrevs heller inget om dem.


Tullia trolovades när hon var nio år. För pappa Cicero var det en lyckodag när han gifte bort sin dotter. Tullias man Piso tillhörde en fin familj, var tio år äldre än henne och mitt i "karriären". Eftersom han var mycket borta fick Tullia fortsätte att bo tillsammans med sina föräldrar i något av deras 16 hus.

När Julius Ceasar kommer tillbaka till Rom blir Tullias pappa Cicero orolig. Han känner sig inte längre trygg, flyttar ideligen mellan sina olika hus och flyr sen till Grekland. Livet blir tuffare för Tullia och hennes mamma.

Endast 20 år gammal blir Tullia änka. Hon gifter senare om sig två gånger men när hon har fött sitt tredje barn tynar hon bort och dör. 

Cicero, som har "strulat" sen han kom tillbaka från Grekland, blir utom sig av sorg när dottern dör. Han blir dessutom osams med Octavianus - en osämja som leder till att Cicero först blir mördad och sen också skändad.


Kerstin Ekman är mycket beläst. Hon kan sitt latin och det visar hon. Boken "Tullias liv" är inte lättläst och inte lätt att förstå. Skulle förmodligen varit mycket intressantare och roligare om hon med fantasins hjälp hade gestaltat Tullia, gjort henne levande, låtit oss få ta del av hennes tankar. Men Kerstin E har strikt återgivit vad hon kunnat läsa sig till och jag tycker, trots det svåra upplägget, att det var en intressant bok.


Jag blev tipsad om boken av en kamrat som läst på Tidlösa att jag varit i Rom. När jag började läsa "Tullias liv" kände jag igen mycket från podden om Cicero i  P3 Historia. Under min antika period (=Romkursen) har jag flera gånger lyssnat på  de avsnitt som handlar om romartiden. De är så bra dessa poddar och gör antiken "levande" på ett helt annat sätt än boken om Tullia gör.

Jag har bl.a. lyssnat på poddavsnitten om
• Kejsar Augustus
• Caligula
• Kleooatra
• Julius Caesar
• Cicero
• Sulla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar