Kategorier

måndag 8 maj 2023

När förlorar man ett barn?

När våren och sommaren stod för dörren träffades Bok5an hos "Lasse i Parken". Vi satt utomhus i solen och pratade om Alex Schulmans bok "Malma station", där handlingen kretsar kring tre personer - Hariette, hennes man Oskar och deras dotter Yana. Vid olika tillfällen åker de alla tåg till det lilla stationssamhället Malma -  där de tror sig kunna finna förklaring till varför allt blivit som det blivit.

Boken "Malma station" påminner, till det yttre, om bokcirkelns förra bok "Om det inte vore för dig" - båda böckerna har tre huvudkaraktärer som i tur och ordning får egna kapitel. Om huvudbudskapet i den förra boken var "man ska tacka medan man kan" tycker jag temat i "Malma station" är "svek" och hur svek kan påverka en människas liv.

Alex S kan konsten att bygga en spännande intrig. Man inser snabbt att nån gång, för länge sedan, har det hänt något som fortfarande kastar skuggor över personernas liv. Men vad är det som hänt? Varför bryter Hariette kontakten med sin pappa och varför överger hon sin dotter? Det var nästan som att läsa en deckare. Varje gång jag skulle sluta läsa, sköt jag upp det med förevändningen "bara ett kapitel till".

När Harietts föräldrar ska skiljas och ta hand om var sitt barn, väljer båda föräldrarna hennes syster. Att bli bortvald, att inte känna sig älskad, ger Hariette sår som aldrig läker och kan förklara hennes senare handlande.

Boken vill visa hur barn som växer upp utan naturlig kontakt med sina föräldrar senare i livet får svårt att knyta an till sina egna barn. Jag tror att Alex S vill skildra det man i dag kallar en dysfunktionella familj och visa att en sådan familj ger barn skador som inte går att reparera. Ett återkommande tema är askan efter en död kanin. Osäker på vad denna aska ska symbolisera - kanske en önskan att få börja om och göra rätt.

"Malma station" följer ingen tidslinje. Den saknade kronologin gör att man kastas än framåt och än bakåt i tid. När man får en ledtråd från framtiden sätts ens fantasi  igång. Sen, när handlingen är förlagd bakåt i tiden, kommer förklaringen. Ibland kan det bli lite rörigt med allt hoppande såväl i tid som mellan personer men det gör också boken spännande och intressant att läsa.

Jag gillade "Malma station" - tyckte den var riktigt bra och kunde ana mig till hur det hela skulle sluta. Min fantasi var dock i livligaste laget - eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar