Kategorier

måndag 14 augusti 2023

Åke Göransson

Brukar ibland gå till Liljevalchs på måndagar - dan då man inte behöver betala inträde. Sist jag var där tittade jag på en utställning med Inge Schöler och de andra Göteborgskoloristerna bl a. Åke Göransson.

Några veckor senare visade man på Zita en dokumentärfilm om Åke Göranssons liv. Passade på att se den tillsammans med  en Birkagårdskamrat.


Vilket liv han hade Åke Göransson. Mestadels bodde han hemma hos sin mamma i Landala tillsammans med sina bröder. Han målade och han målade. Gick på Valand och målade oavbrutet tills han blev intagen på Lillhagen för schizofreni. Målandet var maniskt. Tavlorna sparade han i sin mammas kökssoffa. De skulle inte visas men blev ändå liggande kvar i soffan. De hittades långt senare och gjorde honom känd. Numera tillhör han en av de stora - räknas till  Göteborgskoloristerna. Gillar verkligen att se filmer om konstnärer. Filmern som får en att se mycket mer i tavlorna.

Alla har lämnat stugan.Vädret inbjuder inte till vare sig bad eller fiske. Då passar det bra att ta en tur till Göteborg och titta på Åke Göransson ....

Man med kaffekopp och pipa

Gyllenlack

Kvinna i blått

Mor i kökssoffan

Gata

Göteborgs starkaste man

och andra målarna från stan ...

Sensommar; Elsa Hansson Winnberg

... men Göteborgs konstmuseum inrymmer mycket mer - många celebriteter.

van Gogh

Thinguely

Henri Rousseau


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar