Kategorier

lördag 5 augusti 2023

Nesser

Jag har alltid varit förtjust i Håkan Nessers böcker. De är pratiga, underfundiga och trevliga. Tror jag har läst eller lyssnat på nästan alla eller kanske till och med alla.

Men så blev Håkan Nesser åtalad för grovt skattebrott. Han hade fört ut 15 miljoner kronor från bolag på Malta utan att betala skatt för pengarna. Aj då, tänkte jag: "Nu blir det ingen mer Nesser för min del".

Men han blev frikänd! Nesser hade erkänt att han fört över miljonbeloppen men inte förstått att det var olagligt. Tro det - den som vill! Men vem är jag att sätta mig över en domstols beslut. Alltså är det fritt fram att återigen lyssna på en Nesser och det har jag just gjort.


Hans nya bok heter "Det kom ett brev från München". Det är ingen renodlad deckare utan jämsides med polisernas jobb får man veta vad som verkligen hänt.

Fyra syskon, som aldrig gillat varandra och inte umgåtts på åratal, blir av den äldste brodern, som är mycket sjuk, inbjudna att fira jul tillsammans med honom. Nästa morgon är en av bröderna ihjälslagen och två dyra konstverk försvunna. Poliserna Barbarotti och Backman ger sig in i de Närkiska skogarna för att ta reda på vad som hänt. De förstår snabbt att förklaringen finns att hämta långt tillbaka i tiden, i en "hemsk händelse". Frågan är: "Vad var det för hemskt som hände, då för länge sedan?"

Jag gillade "Det kom ett brev från München", gillade upplägget, gillade själva boken - var så trevlig att lyssna på när det skvalade utanför fönstret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar