Kategorier

söndag 1 oktober 2023

Löftet

Amor, yngsta dotter i familjen Swart, hör sin pappa lova att hembiträdet Salome ska få äganderätt till det hus hon bor i. Pappan ger löftet till frun när hon ligger på dödsbädden. Amor råkar höra vad hennes pappa lovar och glömmer det aldrig.

Amor har ingen aning om vilket land hon lever i. Hon vet att hon lever i Sydafrika men hon vet inte vilket land Sydafrika är och vilka lagar landet styrs efter - inga svarta får t.ex. äga hus eller mark. Pga dessa lagar kan Amors pappan inte uppfylla sin frus sista önskan, säger han, och Salome får fortsätta att bo på nåder i ett hus som inte är hennes. Lagarna ändras men löftet till Amors mor blir inte uppfyllt - inte förrän alla i familjen Swarts utom Amor är döda men då kan det vara för sent.

I romanen "Löftet" av Damon Galgut beskrivs familjen Swarts liv parallellt med utvecklingen i landet Sydafrika. Det blir svårare och svårare för en vit familj att driva en farm där. Rädslan breder ut sig. Man kan inte lita på någon, inte ens presidenten, och man försöker skydda sig genom att bygga fler och fler staket. Det är inget roligt land att bo i. I allt detta mörker får vi i möta en människa som är sann mot sig själv - Amor. Hon blir en kontrast - kanske allt för stor.

Det är en mycket intressant och välskriven berättelse där berättarröst hela tiden byter perspektiv men det är ingen upplyftande berättelse. Sydafrika är inte ett land där man kan se ljust på framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar