Kategorier

onsdag 10 juli 2024

Åstol

I Bohuslän finns det fullt med små fiskesamhällen. De ligger långt ut i havsbandet och har alla vitmålade hus som klättrar upp efter bergen. Jag tycker dessa kustsamhällen är så pittoreska och fina men till förvillelse lika varandra.




Årets sommarutflyk, tillsammans med svåger och svägerska, gick till det lilla samhället Åstol - en ö ca 15 minuters båtresa från Tjörn. Åstol hade som mest över 500 invånare men är nu nere i under 200 och får inte längre kalla sig tätort utan ska tituleras småort.



När vi, en vecka i förväg, bestämde dag för årets utflykt valde vi den enda dag som var markerad med sol (i väderprognosen). Alla andra dagar skulle det regna, blåsa eller åska, alltså vara typiskt Västkustväder. Glädjande nog höll prognosen vad den lovade.

Marstrand

Pater Noster


Vi fick en toppendag i Åstol - fikade, promenerade, tittade på utsikter och åt god fisksoppa på öns restaurang.



Allt var, med andra ord, perfekt men jag kunde inte låta bli att tänka på hur det är att bo på Åstol när det är vinter och blåser från havet. Det kändes bra att veta att snart skulle det komma en båt och ta mig tillbaka till fastlandet och i förlängningen stugan och en liten lägenhet i storstan. Där står det en soffa som jag kan slå mig ned i, när det stormar, och tänka på sommarens utflykt.


1 kommentar:

  1. Cirka sisådär 80 procent av befolkningen var frireligiösa på Åstol ännu på 1970-talet. De flesta var pingstvänner. En av de få som inte var kyrkliga var författaren Birgitta Stenberg oc hennes man

    SvaraRadera