Kategorier

söndag 8 september 2024

Monks house

Så fick vi äntligen stiga över tröskeln och gå in i det omtalade huset där Virginia och Leonard Woolf bott.


Huset förvaltas av en stiftelse och sköts med stor omsorg av volontärer, som är experter både på huset och dess tidigare invånare.

Man kommer först in i ett växthus som är sammanbyggt med själva huset, sen kommer vardagsrum, matsal, kök och Virginias sovrum. Övriga rum, de som finns på övervåningen, fick man inte besöka.







Skärmar i köket


Virginias sovrum
I köket stod en skärm som avgränsare. Man kunde därför inte se den del där man lagade mat. Jag frågade en guide varför skärmen stod där och fick veta att de tyckte köket var för modernt för att visas.







Monks house är ett egenartat och mycket personligt hem. Det är trivsamt möblerat, många skåp och bord är specialgjorda och handmålade. På väggarna hänger konst, inte sällan målad av en medlem i Bloomsburygruppen. Jag förstår att författaren och hennes man älskade denna plats speciellt med hänsyn till den stora fina trädgård som sträcker sig "inåt". Längst in i trädgården finns Virginias alldeles egna rum - hennes skrivarstuga.


Så roligt att vi kunde åka dit och titta runt men någon riktig förklaring till namnet Monk i Monks house hade inte ens volontärerna.

Tidlösa

1 kommentar:

  1. Tyckte mycket om din beskrivning av Monks House. Den murriga men trivsamma stämningen. Jag blir så tagen av Leonards kärlek till Victoria och hans befogade oro.

    SvaraRadera