Kategorier

tisdag 30 januari 2024

Internatskolor

Det finns något skrämmande med internatskolor. Man frågar sig varför föräldrar sätter sina barn i sådana skolor i stället för att leva tillsammans med dom och varje förälder har säkert en mer eller mindre bra förklaring för att ursäkta sitt agerande.

Biogruppen hade valt just en internatskolefilm för vårens första gemensamma träff. "The Holdovers" (de som fick stanna kvar) var en toppenfilm med djup. Vi gillade den alla fyra. Den var både sogesam, humoristisk och tänkvärd.

På julloven får även internatskolebarn åka hem - i alla fall de flesta. I filmen blir det en elev kvar på skolan och eftersom elever inte får vara kvar själva blir också en lärare och kokerskan kvar över julen.

Filmen handlade om dessa tre personer - deras agerade, deras rädslor och den vänskap som växer fram. Alla har något att dölja som kan förklara varför de beter sig som de gör. Jag fortsatte att fundera på det liv eleverna i "The Holdovers" hade när filmen var slut och blev än mer övertygad om att internatskolor är något som bör undvikas.


Läraren spelades suveränt av Paul Giamatti men även kokerskan och eleven agerade mycker bra. Ingen av dem var endimensionell - en sörjer sin son som dött i Vietnamkriget, en är livrädd för att bli inkallad osv. Ett sympatiskt drag hos amerikaner är att de bjuder hem vänner o bekanta som är ensamma till sitt julfirande (vet inte hur vanligt det är men verkade så naturligt i filmen).

När filmen var slut var det hög tid för mat. Eftersom vi sett en mycket amerikansk film borde vi ätit hamburgare men nu låg det en tapasrestaurang praktiskt taget i huset bredvid så vi fick nöja oss med några tapas och lite efterrätt.


Vi delade på godsakerna - åt inte dubbelt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar