Kategorier

tisdag 31 december 2013

Fler deckare

Efter Liselott Willéns Islekar läste jag i snabb takt två deckare - Leif GW Perssons Den sanna historien om Piocchios näsa och Anne Holts Död i skugga. Båda lättlästa och underhållande.

Jag brukar vara mycket förtjust i GWs böcker men denna tyckte jag inte tillhörde hans bättre - visst var den humoristisk och dråplig men den var alldeles för lång och seg. Dessutom tyckte jag det var alldeles för mycket upprepningar.


Anne Holt har alltid varit en favorit. Död i skugga har ett seriöst tema - barnmisshandel. Genom att behandla ämnet i en deckare når hon ut till en helt annan läsekrets än de som normalt läser böcker med detta tema.


måndag 30 december 2013

Nu kommer jag att minnas dig

Jag ringde inte, utan gick dit direkt - till min tandläkare i Gröndal. Jag behövde bara vänta en halvtimma sen fick jag komma in.

Min tandläkare frågade om jag hade varit där förut. När hon fick klart för sig att jag var en av hennes patienter försökte hon förklara sig med att jag inte hade utmärkt mig. Sen gav hon sig i kast med min halva tand. Hon jobbade och slet och jag gnydde och kved. Det var en pers.

När allt var klart och jag på darrande ben skulle gå därifrån, sa min tandläkare: "Nu kommer jag att minnas dig."

Min tandläkares logga - verkar hoppfullt

söndag 29 december 2013

Skruttiga - det är vad de är

Redan två dagar före julafton prövade jag den - julknäcken. Det skulle jag inte ha gjort!

På måndag har nog min "kompis" i Gröndal öppnat sin mottagning igen. Om inte, får jag väl vänta till på onsdag. Ju senare desto bättre - eller?


tisdag 24 december 2013

God Jul

Idag har jag, precis som jag gjorde varje julafton när jag var liten, promenerat runt i Göteborg. Då var det mycket folk i rörelse och alla affärer var öppna - så är det inte längre. Idag var det bara en hattaffär(!) och en kaffebar som förväntade sig kunder. Vi försökte köpa bröd i kaffebaren men de sålde inget på julafton utan bjöd i stället sina kunder på kaffe.

En sak förblir dock sig likt även i Göteborg - regnet!

GOD JUL!

måndag 23 december 2013

Julstädning

Vi flyttade för ett drygt år sedan från en stor lägenhet med dubbla förråd till halva boytan och bara ett förråd. Innan flytten ägnade jag veckor åt att rensa och köra till tippen. Sen la jag ned massor med tid åt att plocka ned allt som återstod i kartonger på ett systematiskt sätt. Det blev hundratals kartonger.

Väl framme i Stockholm flyttade vi in i en kartonglägenhet. Varje dag ägnades åt att plocka upp, rensa bort, köra till tippen och fylla vårt nya förråd med kartonger. När allt var klart såg vårt förråd ut så här:


Nu, ett år senare, var jag mogen för nästa steg. Rensning nummer tre och systematisering. Ned i källaren och ut med alla kartonger. När vi tömt vårt förråd såg källargången ut på det här sättet:


Jag gick igenom varje kartong, (när jag höll på med detta kom det in en granne i källare och upplyste mig om att jag inte skulle ha en chans att få plats med alla kartonger i vårt utrymme) rensade bort sådant jag inte behövde, numrerade kartongerna i fyra olika nummerserier, skrev in kartongnummer, kartonginnehåll och placering i ett Excelark.

Detta kunde jag göra mig av med:

När allt var klart såg jag, trots alla vedermödor, ingen påtaglig förändring. Förrådet såg ut så här:


Jag hade rensat för dåligt - men det blev en förbättring. Om dottern, mot förmoda, skulle komma och frågar: "Var har du det där vita överkastet som mormor virkade?" - kan jag gå in i mitt Excelark söka på överkast och svara: Det ligger i kartong 111, som står i tredje raden näst längst ned!"

söndag 22 december 2013

Äpplen

En del bakar fantasifulla och roliga pepparkakshus ...


 ... men inte jag.

Jag bakade plåt efter plåt med äpplen. Förra året när det var sådan debatt om Lilla Hjärtat valde jag att baka helt neutrala pepparkakor - inga pepparkaksgubbar eller gummor hos oss inte. Jag fortsatte min neutralitetslinje även i år. Men nästa år ska jag inte vara så PK (blir lite trist). Då ska jag återgå till bruna gubbar och gummor.


Nu gäller det att tugga i sig alla äpplen också.

fredag 20 december 2013

Julkaramell

Julmarknaderna avlöser varandra eller rättare sagt de äger ofta rum samtidigt. Jag var med och förberedde Vintervikens julmarknad men jag kunde inte vara med på själva marknadsdagarna eftersom jag i år hade valt att åka till Sandhamn. (Ligger lite sent i bloggandet.)


När jag var med och förberedde marknaden (Vintervikens) såg jag att det fantastiska risstaket - som var på planeringsstadiet förra gången jag träffade mina "arbetskamrater" - nu var klart. Pinnar uppsatta med jämna mellanrum och mellan pinnarna hade man stoppat in nedklippta grenar. Snyggt, funktionellt (man får en bra avgränsning mot baksidan av cafét) och praktiskt (man får en plats där man kan lägga alla bortklippta grenar). God idé som jag tror kan användas lite var som helst - en otroligt enkel konstruktion.


Lagom till jul fick föreningen ett bidrag på 1 648 000 kr för att bygga "framtidens plantskola och framtidens utbildnings- och kulturscen". Vilken julkaramell! 

torsdag 19 december 2013

Har vi gjort bort oss nu igen?

Det var länge sedan jag var på julavslutning - i alla fall min egen - det närmar sig väl 50 år.

Men nu går jag i skola igen - Berlinkurs Birkagårdens folkhögskola - och då får man jullov. Jag tycker det är en mycket trevlig kurs. Jag har blivit så intresserad av Tyskand; poliktik, Angela Merkel, Euron, sammanslagninen av väst och öst, filmer - sist såg vi Maria Brauns äketenskap - konstnärer, arkitektektur, histora - allt ur ett tyskt perspektiv och allt är intressant. Jag tror jag har varit den flitigaste eleven. Har bara varit borta en gång - när vi var i Paris.


Som sagt, jullovet stod för dörren och vi skulle ha avslutning. På morgonen funderade jag på om jag skulle ta med mig något - men så lät jag saken falla. Hela stora salen var uppdukad. Det fanns en flagga på varje bord (så man visste var man skulle sätta sig) och det bjöds på kaffe, bulle och pepparkakor. Lärarna gjorde små framträdanden. När detta var klart gick elever från varje grupp fram och sa några väl valda samt lämnade över en liten julgåva till var och en av lärarna.

Det var allt tur att tyskbordet stod längst bak. Vi sa inget, vi gav inget och vi kände oss lite dumma men till sommaravslutningen kommer vi igen!

onsdag 18 december 2013

Liselott Willén; Islekar***

I bokcirkelns tema "Nordiska författare" hade vi nu kommit till Åland och Liselott Willéns bok Islekar.



Islekar var en besynnerlig bok. Jag skulle aldrig ha läst ut den om det inte hade varit en bokcirkelbok. Det var obehagligt att läsa Islekar och jag funderade flera gånger på att sluta. Men när jag hade läst klart omvärderade jag den och tyckte den var bra. Den var välskriven och lättläst och handlade om rädsla, om vårt behov att vara med i gemenskapen, att få kärlek, att slippa vara ensamma och längst ned i hierarkin. En bok som alla lärare bör läsa.

Bland ett antal 11-åriga barn, i Ålands skärgård, pågår en ständig kamp. Alla sparkar nedåt. Så hemska barn kan vara och så lite de vuxna ser. Varför pratar man inte mer med varandra? Varför tar man inte reda på hur ens barn och elever mår?

Jag tror det var första gången alla cirkeldeltagarna var överens om en bok - ingen hade gillat att läsa den men vi tyckte alla att den behandlade ett mycket angelägenhet ämne och fick oss att tänka bakåt. Vad hade vi sett och låtit passera, under vår egen uppväxt?

söndag 15 december 2013

Ung eller oung?

Ett av barnbarnen hade med sig en kompis hem efter skolan. När han (barnbarnet) pratade med mig kunde jag inte höra vad han sa utan fick fråga om. Då sa kompisen: "Din mormor kanske inte hör så bra - hon är ju inte oung precis".

Jag var tvungen att fråga om - en gång till. Sa han verkligen oung? Jo, det hade han sagt. Men hur blev det då med både negation och o-prefix? Lite komplicerat blev det men jag tror han menade att jag var gammal.

Någon som däremot är ung är vårt nya lilla barnbarn - vi har fått ytterligare en Göteborgare  i familjen. Han är bara en vecka gammal.


onsdag 11 december 2013

Mandela

En fördel med att vara Tidlös är att jag kan tillbringa en hel förmiddag framför TVn och vara med när det skrivs nutidshistoria.

Mandelas begravning direktsändes och jag satt som klistrat framför apparaten - visserligen bloggande - men till 75 procent deltagande. Till slut fick jag slita mig för att kunna sköta mina åtaganden - hämta lillkillen på dagis.

Mandela är en man som jag beundrar mycket, en man vars gloria inte glidit på sned - jag hoppas den aldrig kommer att göra det.


Vad jag fann lite märkligt var att jag inte längre kände igen Winnie Mandela,

tisdag 10 december 2013

Skärgårdsidyll

Sandön, som ligger i Stockholms södra skärgård, har inte fått sitt namn utan anledning.

Jag har alltid tyckt mycket om det halländska landskapet - på Sandön kände jag mig förflyttad till Halland. Stora delar av ön är bevuxen av tallskog, som jag gissar är planterad för att binda ihop sanden, och överallt kan man skymta havet. Vid de fantastiska sandstränderna möts man av öppet hav även om det är öar och inte horisonten som bryter linjen mellan himmel och hav. Ön är så liten att man kan nå metropolen Sandhamn på en halvtimma. Men ön har ytterligare ett stort plus - den är bilfri.





Vi hann med mycket under det dygn vi var på Sandön. Vi vandrade runt i bitande kall storm, satt inomhus och smuttade på glögg och åt en god middag under livliga diskussioner om avfallshantering!! med våra värdar och deras grannar.

På hemresan, som vi gjorde med Waxholmsbolaget flaggskepp (25 kr) fick vi både sittplats och kaffe med bulle.

måndag 2 december 2013

Håkan Nesser; Levande och döda i Winsford ****

Jag läser en seriös bok (bokcirkeln) i månad. I övrigt blir det bara deckare. Min ambition - att skriva några rader i bloggen om de böcker jag läser (för att komma ihåg vad jag läst) - har fallit platt. Skriver jag inte dirket är det kört. Boken har fallit ur minnet - jag kommer inte ihåg vare sig titel eller handling. Därför har jag ändrat strategi och skriver nu bara om deckare jag tycker är bra.

Och de senaste dagarna har jag läst en riktigt bra deckare. Det är Håkan Nessers "Levande och döda i Winsford". Boken är kuslig och obehaglig men fullt realistisk. Ibland vill jag sluta läsa - det här kommer inte att gå bra. Ett roligt grepp är att det är mördaren som driver handlingen framåt (inte en polis eller deckare). Välskriven, lättläst, realistisk och spännande - vad mer kan man begära. Dessutom innehåller den en riktigt fin skildring av Exmoor - så bra att jag får lust att åka till detta enahanda, gråa och ödsliga hedlandskap. En av de bästa deckare jag läst!


När jag sena kvällar, efter en hel dags promenerande i Paris, kröp ned i min sköna säng på hotell Esmeralda var det jättemysigt att förflyttas till Johan Theorins Öland och hans deckare/rysar - "Rörgast". Handlingen utspelar sig både på Öland och i Stalins Sovjet. Lägren i Sovjetunionen är så förskräckliga så man har svårt att tro att det är en sann beskrivning (men är det förmodligen). Jag tycker inte Rörgast kan jämföras med Nessers Levande och döda i Winsford, men den var ändå så fängslande att jag sträckläste den.


fredag 29 november 2013

Vänster eller höger?

Har allt en vänster- och en högersida? Nej, naturligtvis inte - vissa "saker" har det, andra har en ovan- och en undersida eller en positiv och en negativ sida. Men Seine har en vänster- och en högersida! Och det är den enda flod som har det!

Detta lilla inlägg är en kommentar till en kommentar till bildtexterna om Paris, där jag säger att Seine har en vänster- och en högersida och får detta ifrågasatt (har inte alla floder en vänster- och en högersida). 


Jag hävdar alltså att Seine är den enda flod som har en vänster och en högersida, övriga floder har en nord- eller en sydsida alternativt en väster- och en östersida. Och Göta Älv har en Hisingssida! Jag har aldrig hört någon säga att Ramberget ligger på den högra älvstranden eller att Operan ligger på den vänstra. 

Är det någon som känner till en flod som har en höger- och en vänstersida - förutom Seine`?

tisdag 26 november 2013

Väntetider - vad är det?

Jag behövde gå till doktorn och åkte därför till vårdcentralen där jag bor, gick in och bad att få boka tid. "Nej, du kan inte beställa tid här. Du kan inte boka tid i receptionen. Du måste ringa till en sköterska för att boka tid" - blev svaret.

Men innan jag hann bli upprörd sa kvinnan i receptionen att jag kunde prata med en "Drop in - läkare". Sagt och gjort. Några minuter senare fick jag prata med en läkare.

Vad är det man snackar om när man säger att det är långa väntetider för att får ett läkarbesök?


måndag 25 november 2013

Merethe Lindström; Dagar i tysnadens historia (****)

Den norske författaren Merethe Lindströms bok Dagar i tystnadens historia utspelar sig i Bergen - som jag uppfattade det. Bokcirkelns andra höstbok är en sorgesam bok som handlar om ett äldre par och deras allt tystare liv tillsammans. Den är inte  helt lätt att förstå men jag uppfattade bokens budskap som att man aldrig kommer från sin historia. Man ska söka sig ut - inte sluta sig inne. Den handlade om ensamhet och om separation. Den handlade om ett förlorat barn och om minnen från kriget och de spår sådana upplevelser sätter i människans fortsatta liv.

Jag tyckte att denna lilla bok var mycket innehållsrik och tänkvärd. Den kunde tolkas på olika sätt och vi i bokcirkeln hade inte tolkat allt på samma sätt men vi hade mycket att diskutera. En bra bok som passar utmärkt att ha i en bokcirkel.

"Ingen vet vilka vi är. Inte ens vi själva".


lördag 23 november 2013

Jon Kalman Stefansson; Sommarljus (***)

Vi inledda höstens tema Nordiska författare med islänningen Jon Kalman Stafanssons bok Sommarljus. Min tidigare erfarenhet av isländsk litteratur inskränker sig till deckarförfattaren Arnuldur Indridasson (vars böcker jag är mycket förtjust i) så jag har inte mycket att jämföra med.

Sommarljus skildrar livet i en liten isländsk by. Boken består av flera olika historier och  hålls samman av personerna. Stefansson skildrar inte hela byn utan enbart några av dess invånare. Jag uppfattade boken som en modern isländsk saga - en skröna. Rolig och sorgsen, livet och döden, högt och lågt. En samhällskritisk skildring. En bra bok.

" Samvetet hackade som en rovfågel" (vår nya cirkelledare tyckte vi skulle citera en menyning ur varje bok). 


fredag 22 november 2013

Beate Grimsrud; En dåre fri (****)

På vårens sista träff i bokcirkeln bestämde vi att ha nordiska litteratur som tema kommande höst och att läsa Beate Grimsruds bok En dåre fri över sommaren. Jag läste boken till vår första träff och blev mäkta imponerad.

När vi träffades var vi bara fyra kvar från vårens cirkel men det hade tillkommit tre nya deltagare och en ny cirkelledare. Det blev därför aldrig diskussion om Beate Grimsruds bok men vi bestämde oss att hålla fast vid temat; nordiska författare.

Lite synd var det allt att vi inte diskuterade En dåre fri för jag tyckte det var en av de mest intressanta böcker jag läst. Den skulle säkert ha föranlett en hel del åsiktsutbyte. Jag kan därför bara redovisa mina egna synpunkter och jag tyckte det var en fantastisk bok att läsa. Den handlade om en ung flickas utveckling till författare och om hur det är att leva med svåra psykiska problem. Jag läste boken som en självbiografisk berättelse men det är inte säkert att det var rätt uppfattat. En mycket bra bok som jag tycker alla ska läsa eftersom den ger en viss inblick i hur det kan vara att leva med en psykisk sjukdom.

Vår nya cirkelledare styrde upp våra diskussioner mer än tidigare och tyckte bl.a. att vi skulle dokumentera vad vi läste. Jag har därför kompletterat bloggen med ytterligare en flik som jag kallat Bokcirkel.


onsdag 20 november 2013

Nu är det för sent eller?

Så spännande det var - kvalet i fotbolls-VM. Men nu är "vi" utslagna!

Nej, det är vi väl ändå inte. Vi kommer nog att vara med i fotbolls-VM nästa gång också. Vi har ju ett damlag av världsklass.

Man letar förklaringar till herrlagets dåliga insats men sanningen är att det inte är ett lag av världsklass. De gjorde så gott de kunde och mer kan man ju inte begära. 

Nu sätter vi än en gång vårt hopp till tjejerna.



tisdag 19 november 2013

Paris

Paris är en fantastisk stad - även i november.

Vi gick och vi gick och vi fotograferade.


Seine - flyter genom stan och delar upp den i en vänstersida (där vi bodde) och en högersida.




 

Många körde bil, nästan lika många körde motorcykel och ...





... många var ute och gick. Några satt i parker eller på kaféer och några åkte tunnelbana.







En del gick på museer....



... andra gick till kyrkan - den pampigast av dem alla är Notre Dame.






  

En del drömde sig tillbaka till Frankrikes storhetstid, som man manifesterat på olika sätt.



 Vi tittade på utsikten..





... och när vi blev trötta gick vi hem till vårt lilla hotell och vilade oss.


Men då var det andra som börja jobba.