lördag 3 januari 2015

Intressanta miljöer

Att jag alltid väljer deckare när jag ska börja med en ny bok beror nog på spänningen - jag vill veta hur det går - men det krävs också bra språk, bra intrig, intressanta miljöskildringar och helst också en sidohistora för att jag ska gilla boken. "Jullovet" har jag ägnat åt tre deckare där handlingarna är förlagd till så skilda platser som Island, Kina och Yttre Hebriderna. Jag gillade alla tre.

Araldur Indridssons bok Den stora matchen (***) utspelar sig i Reykjavik 1972 - samtidigt som Bobby Fischer och Boris Spasskij möttes i århundradets schackmatch. Jag tyckte om boken och tyckte handlingen var trovärdig. Roligt att jag kom ihåg det stora mästarmötet men att det även var en kraftmätning mellan två stormakter hade jag inte fattat.

Diane Wei Liangs bok Jadeögat (***) utspelar sig i Kina och har en kvinnlig deckare som huvudperson (precis som "Den stora matchen"). Varje gång jag läser böcker av kinesiska författare, blir jag förundrad över hur annorlunda allt är i Kina och vilken viktig roll kulturen spelar. Liang skiver om de stora sociala orättvisorna som finns i dagens Kina, hur viktigt det är att ha goda kontakter i Partiet och hur de som flyttar in till städerna är totalt rättslösa. Det är bra att miljöskildringarna är intressanta för boken är inte särskilt spännande. Vad som därmot fascinerade mig är de vackra poetiska namn man ger torg och platser i Kina - "De tio tusen källornas väg", "Eviga fridens boulevard", "Vänskapena varuhus" och så "Himmelska Fridens Torg", som vi tyvärr alltid måste förknippa med massakern.

Peter Mays Svarthuset (***) är bra även om jag inte tyckte att upplösningen var trovärdig utan snarare ansträngd och orealistisk. Boken handlar om detektiven Macleod som återvänder till den plats där han växte upp - Yttre Hebriderna - för att lösa mordet på en gammal skolkamrat - en översittare och mobbare. Yttre Hebriderna är en isolerad ö där religiositet, arbetslöshet och alkoholism påverkar mångas liv. En viktig roll i handlingen spelar också den årliga jakten på havssulornas ungar - 12 män ger sig ut på en liten ö för att leva tillsammans i två veckor och ta död på 2000 ungar. Det är aldrig bra när män (eller kvinnor) lever samman på detta sätt, helt isolerade. Intressant bok, väl värd att läsa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar