Kategorier

tisdag 30 april 2019

Våren är på ingång

Vi har haft sommar några dar och direkt börjar det rycka i odlarnerven.

Ända sedan jag besökte Trädgårdsmässan, för mer än en månad sedan, har jag haft ett antal påsar med fröer liggande här hemma - fröer som pockar på att komma ner i jorden. Men än är det det ena och än är det det andra som måste fixas till, innan jag kan börja odla.


I år är det speciellt viktigt att jag kommer igång eftersom jag dels har ett växthus att fylla, dels har ägnat flera dar åt att rensa och jordförbättra landen - allt är ogjort arbete om jag inte kan skörda godsaker i mitten av sommaren.


Malabarspenat

Jag började med att lägga fröerna i blöt. Tomat- och basilikafröerna fick ligga i vatten över natten medan malabarspenaten fick blöta upp sig ett och ett halvt dygn innan de stoppades ned i jorden.


Nu går jag fram till fönstret flera gånger om dan och pratar lite med de tillsynes "tomma" krukorna och så skvätter jag på några droppar vatten. Snart, snart kommer det nog att sticka upp små gröna blad.

Jag la bara hälften av basilika-fröerna i blöt, resten sådde jag i kruka direkt - ska bli intressant att se om det märks någon skillnad.


Ännu återstår några fröpåsar innan jag är klar med årets förkultivering. Men de får ligga till sig ett tag till, så att det blir varmt nog att använda balkongen som växthus.

lördag 27 april 2019

Musikhögskolan

Man har byggt en ny musikhögskola (invigdes för 3 år sedan) i Stockholm, på gärdet. En arkitektoniskt snygg byggnad som jag aldrig varit inne i.



En visualiserad ljudvåg

Vi valde därför Musikhögskolan bland det stora utbudet "öppet hus aktiviteter" som erbjöds under kulturnatten 2019.

Vi började med en guidad rundvandring och fick se

.. biblioteket som finns i de ombyggda stallarna



.. den stora konsertsalen "Kungasalen"


.. repetitionslokalen  för  blivande organister




.. Lilla Salen, den lilla konsertsalen (glömde fota)

.. vestibulen där vi  drack en öl och lyssnade på musik.



Jag håller med om att det är en snygg byggnad och vi hann, förutom att titta runt, också lyssna på en jazzkonsert med några av skolans elever - Sofia Lärkfors och Marcus Wärnheim "Ohejdade Försök".

Hoppas kulturnatten återkomma varje år - så trevligt att få "inblick i kulturen".

När vi efter en trevlig kväll på musikhögskolan steg av bussen hemma i Gröndal möttes vi av dessa träd - lika vackra som visualiserade ljudvågor. 


Levande eller död

Varje gång jag reser tillbaka till min gamla hemstad Sundsvall blir jag mer och mer beklämd.

Sundsvall brann midsommarafton 1888. Men stans välbärgade överklass de s.k. "träpatronerna" lät snabbt bygga upp den igen. Den nybyggda stan kom att bestå av stenhus - vackra stenhus, rikt utsmyckade. Dessa hus har underhållits och är fortfarande lika vackra. Det gör att Sundsvall är en av de finaste städerna i landet, tycker jag.


Någon gång på 70-talet etablerade sig IKEA utanför stan. I och med det började Sundsvalls nedgång. Den ena affärsidkaren efter den andra lämnade stan för köpcentret vid IKEA och en kräftgång inleddes.






Nu finns det knappt några affärer kvar inne i stenstan. När jag promenerade runt på fredag eftermiddag var det till och med tomt på folk. 




Det är så tråkigt. En stad ska vara levande med ett varierat utbud av affärer inte bara restauranger, hårfriseringar och glasögonaffärer.

Man frågar sig vad de som har inflytande gör för att få stopp på denna tråkiga utveckling?

torsdag 25 april 2019

Påsk

Förra året började sommaren den 20 april. Det 20 april (makens födelsedag) i år, 2019, var lika fin. Härligt men farligt, farligt är vad många av oss tror.

Vi hade en toppenfin påsk i stugan med vårväder och

... påsk- tillika födelsedagstårta..


... växthus som fick fönster...



... iordninggjorda land ...


... nya inneboende ...


... och samma gamla utsikt.

fredag 19 april 2019

Biljetter

Efter förfrågan, väntan, påminnelse och ny väntan kom så ett förslag på tågresa till Frankrike från resebyrån i Kalmar.

Vi tittade igenom förslaget och  gjorde smärre justeringar. Sen kunde vi gå till posten och hämta ut en hel bibba med biljetter - skickade med rekommenderad post för att inte komma bort. Så spännande det ska bli att ge sig ut på tågluff igen - ca 50 år sen sist.

Lite annorlunda blir det allt -  lite tågluffarlyx. Vi kommer inte att bo på överfulla vandrarhem, vi kommer inte att äta pulversoppor eller konserver. Vi kommer inte att dricka vatten till maten.

Min målbild (som man säger nu för tiden) är goda middagar, kanske skaldjur, på små lokala restauranger, promenader utefter vattnet ljumma dagar och mysiga b&b med sköna sängar.

Fotot hämtar från
Vintagemannens blogg

Nu gäller det att börja förbereda sig genom att läsa på och få till en packning som klarar alla  väder, både sol och sol, (det är sol vi beställt). Dessutom ska packningen inte väga för mycket - max 6 kg. Har börjat följa vintagemannen och låter mig inspireras av hans och hans frus resegarderober, som verkligen är ursnygga, men kanske inte helt och fullt min stil.

måndag 15 april 2019

Vilket kalas!

En av familjens småttingar har just fyllt jämnt - det firade vi med besked.




Har aldrig varit med om maken till 5-års kalas. Hela förskoleklassen med föräldrar och syskon, många andra kamrater (både jubilarens och föräldrarnas), kusiner, moster, morbror och mormor var bjudna.


Vilken rusch! Hyrd lokal och proffsclown. Hopp och spring. Diskodans och tårta - det var vad som gällde.


Sen, när alla gästerna åkt hem, återstod bara kaos.


Om födelsedagsbarnet kommer att minnas dagen är nog tveksamt men att mormor kommer ihåg den är tveklöst sant.

tisdag 9 april 2019

Guld

Efter fransmännens angrepp på Danmark, och bombning av Köpenhamn, i början av 1800-talet kom Danmark in i en kulturell flow. Perioden kallas "Dansk guldålder". 

Lorenzen;
Bombning av Köpenhamn

Nu ställer Nationalmuseum ut målningar från perioden som (i princip) omfattar första halvan av 1800-talet. Epoken varade tills Tyska-Danskakriget utbröt. Vi Birkagårdare hade förra veckans  konstlektion förlagd till Södra Blasieholmen där vi kunde göra detaljstudier.

Røbye;
Utsikt från konstnärens fönster



Det är vackra tavlor som visas. Ofta så realistiskt målade så man skulle kunna ta dem för fotografier (om man inte visste bättre). Utställningen visar både porträtt och landskap och målningarna är överfulla med detaljer. Utställningen är väl värd ett besök.

Eckersberg;
Konstnärens dotter

lördag 6 april 2019

Tågträffen

Att boka tågresor för att resa genom Europa är inte lätt. Allt är mycket svårare nu än det var i slutet av 60-talet - före Internets tid.


1966 skulle jag och en kompis resa runt i England och Skottland. Vi gick till centralstationen i Göteborg och berättade när och hur vi ville resa. Sen bokade vi med hjälp av kommunikationstabellen och en SJ-anställd hela resan. Lätt som en plätt tack vare den fantastiska kommunikationstabellen där alla tider och tågbyten kunde utläsas.
Sen gav vi oss iväg.

En tågnörds tre i topp
Skulle man, på den tiden, åka långt och passera flera länder kunde man lägga sig i ett land, passera ett annat och vakna i ett tredje. När man passerade en landgräns bytte tågen lok och lokförare. Passagerare kunde lugnt sova vidare. Sen kom billighetsflyget och då blev det  för dyrt att köra samma tåg med olika lok genom Europa. Passagerarna tvingas i stället att kliva av det tåg de börjat resan med för att gå på ett nytt från det nya landet. Idag är det omöjligt att kliva på tåget i Stockholm och kliva av samma tåg i Paris utvilad och fräsch.

Kanske något på gång!
Nu när tågresande blivit en innegrej upptäcker fler och fler dagens olägenheter. Alla vill tågluffa - även vi. Men hur ska vi bära oss åt?

När kommer snabbtåget?

För att få kläm på detta, rent konkret, var jag i lördags på "Tågträffen" - en inspirationsträff för tågresare. Vi var många!

Tågnördar berättade om sin resor och sina upplevelser. Roligt och inspirerande att lyssna på men hur bar de sig åt när de bokade sina resor? Det jag ville lära mig, hur jag ska göra, togs över huvud taget inte upp.

Vår vårresa till Normandie är (nästan)lika mycket uppe i det blå som tidigare, men vi kämpar vidare.

torsdag 4 april 2019

Revben

Eva har, enligt bibeln, skapats av Adams revben och ska därför vara honom underdånig. Ungefär så står det i bibeln och detta har århundrade efter århundrade används som skäl för mannen att förtrycka kvinnan.


I går var vi ett "gäng" från Birkagården som tittade på "Guds olydiga revben" på Dramaten. Temat i pjäsen var kvinnans roll i bibeln och kristenheten. Jätteintressant och mycket tankeväckande.


Gunilla Thorgren har skrivit pjäsen och boken som ligger till underlag för den. Hon hade också rollen som berättare. När hon läste bibeln hade hon på sig sina feministiska glasögon - ett perspektiv jag gillar.


Förutom berättare och skådespelare ingick ett team cirkusakrobatörer från Cirkus Cirkör. Roligt när handlingen gestaltas på flera sätt. Vi fick bland annat se Jesus och Maria Magdalena kärleksfullt inlindade, hängande upp och ner i en trapets.

Mycket sevärd men aningen för lång föreställning.