Kategorier

lördag 7 mars 2020

Pressens betydelse

"En officer och spion" är en film om judehat, mygel, falska lojaliteter men också om människor med rättspatos.


För länge sedan visade man en TV-serie om Zola och Dreyfusaffären. Jag fängslades av serien och minns den i stora drag fortfarande. När det nu kom en ny film om Dreyfusaffären där "visselblåsaren" spelade huvudrollen "måste" jag se den, trots att regissören heter Polański.

När man i slutet av 1800-talets Frankrike upptäcker att hemlig information sålts till Tyskland gäller det att ta reda på hur spioneriet gått till. Det fanns några som kunde vara skyldiga och bäst vore naturligtvis om den skyldige var jude. Man går så långt att man fabricerar bevis för att kunna döma juden och få honom deporterad till Djävulsön.

Det är Alfred Dreyfus som blir dömd men huvudperson i filmen är mannen som ser till att han får upprättelse, Marie-George Picquart. När Picquart, som inte heller är "judevän", inser vad som hänt gör han allt för att Dreyfus ska bli rentrådd. Han gör det trots att det kostar honom både jobb och status.


Picquart är inte helt ensam. Han samlar en grupp kring sig - i gruppen ingår Émile Zola. Det är tack vare Zola och hans världsberömda artikel, som inleds med de kända orden "J'accuse" (Jag anklagar) som sanningen kommer ut.

"En officer och spion" var lika bra som jag förväntat mig och det var inte mer än rätt att Picquart fick "cred" för sitt agerande men utan Zolas vassa penna hade Dreyfus fått stanna kvar på Djävulsön resten av sitt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar