Kategorier

söndag 3 maj 2020

Chernobyl/Harrisburg

1979, 1986, och 2011 skedde det kärnkraftsolyckor i Harrisburg, Tjernobyl resp Fukushima.

Olyckan i Tjernobyl har legat till underlag för filmen/serien Chernobyl som vi ägnat två kvällar åt att titta på. Mycket fängslande och tankeväckande film. Blev helt tagen och förutsätter att faktauppgifterna är riktiga.

Bild från filmen 

Alla tre olyckorna har etsat sig fast hos mig och jag har starka minnen från speciellt de två första. Den tredje kom inte att påverka oss i Sverige lika mycket.

Olyckan i Harriburg ledde till att vi fick folkomröstning - för eller emot kärnkraft. Vi fick välja ett av tre alternativ - kärnkraft, avveckling på 20 år eller ingen kärnkraft alls. Olof Palme var statsminister och företrädde linje 2 (lite grand) medan Tage Danielsson (underhållare och miljöaktivist) förespråkade linje 3, total avveckling. Den monolog Tage D skrev om sannolikheter tror jag kan ges epitetet episk. Senare träffades Palme och Tage D och samtalade om kärnkraftens vara eller inte vara - även detta samtal blev klassiskt.

Själv var jag en ivrig förespråkare för linje 3 och jag måste ha tänkt igenom mitt ställningstagande för jag har fortfarande samma åsikt. Jag till och med indoktrinerade den då tvåårige sonen att säga "Nej tack" så fort jag sa ordet "Atomkraft".


Linje två vann men trots att det har gått mer än 40 år sen olyckan skedde har vi fortfarande kärnkraftverk i Sverige. Till råga på allt har det återigen börjat pratas om utbyggnad av mer kärnkraft trots att man vet vilka konsekvenser en olycka får.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar