Kategorier

söndag 3 maj 2020

Chernobyl/Tjernobyl

Den 26 april 1986 skedde olyckan i Tjernobyl (underlag till filmen Chernobyl). Den kom, rent konkret, att påverka oss mycket mer än olyckan i Harrisburg. Vi bodde då i Sundsvall och drabbades av stort nedfall.

Nu, i månadsskiftet april/maj, vid precis samma tid på året som olyckan i Tjernobyl inträffade tittade vi på serien Chernobyl. Många slumrande minnen väcktes till liv.

Bild från filmen 
På valborgsmässoafton 1986, när Alnöborna samlades vid majbrasan, regnade det och radioaktiva partiklar (cesium och radioaktivt jod) sköljde över de ovetande åskådarna. Vi hade lite tur för just det året hade vi åkt till vår nyinköpta sommarstuga på västkusten. Efter Tjernobyl ändrade vi på mycket. Bl a slutade vi tvärt med både bär- och svampplockning. Med en halveringstiden för cesium på 30 år var det, för vår del, slut på svampplockning i de Medelpadska skogarna för alltid.


Det känns lite som vi nu i coronans tid befinner oss i en liknande situation. Både då och nu kämpar vi mot en osynlig, dödlig fiende - radioaktiv strålning resp coronavirus.

Filmen ställde frågan vi idag funderar mycket på: "Hur mycket ska man lyssna på experter?" Det gällde efter Tjernobyl och det gäller när man ska bestämma hur en pandemi ska bekämpas. Vem vet bäst - experterna eller politikerna - och vem tar konsekvenserna om ett beslut blev fel?

Katastrofen i Tjernobyl kunde blivit oändligt mycket värre om inte några vågat säga sanningen, vågat gå emot order trots att de visste att de skulle få betala med sina liv. Det är så lätt att skjuta budbäraren när budskapet är "fel".

I filmen säger man att 50 miljoner människor kunde ha dött om man inte lyckats stoppa värmespridningen (vet inte om alla experter var överens om detta). Den totala dödssiffran är okänd. Uppgifterna varierar mellan 4000 och 93000. Den officiella siffran var då och är fortfarande 31 personer. Barn drabbades värst. Den sarkofag som reaktorn inneslöts i kostade 2000 miljarder dollar.

Att göra en film som Chernobyl mer än 30 år i efter olyckan har två fördelar dels får ungdomar veta vad som hände och hur det gick, dels kan man se olyckan ur ett vidare perspektiv och med eftertanke.

En otroligt intressant och bra film.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar