Kategorier

torsdag 13 augusti 2020

Det stilla livet

Alla har åkt hem. Allt är tvättat och undanplockat. Vi har flyttat tillbaka till den stora stugan och har hunnit dra upp en och annan firre. Alltså, läge att börja lyssna på böcker igen. Först ut blev Håkan Nessers "Den sorgsne busschauffören från Alster".


Jag gillar Håkan Nesser - gillar hans lite pratig stil och de fyndiga replikerna. Huvudperson i handlingen, om man undantar poliserna Backman och Barbarotti som boken egentligen handlar om, är den sorgsne busschauffören.

Busschaufförens liv är ensamt och trist och efter en tragisk olycka verkar allt gå mot katastrof. När han så försvinner börjar jakten på en mördare. Ganska intressant "jakt" som vänder riktning flera gånger.

Efter ännu en olycka hamnar poliserna Barbarotti och Backman på norr Gotland. De flyr dit i två månader. I oktober och november, när det är som gråast och mörkast, lånar de ett sommarhus och lever helt avskilda. Tar dagen som den kommer. Lever det lugna "pensionärslivet" (precis som vi gör i vår stuga).

Även om det inte blir riktigt som de tänkt sig tror jag beskrivningen av "dag för daglivet" är bokens kärna. Tror Nesser vill att vi ska se glädje i det enkla.

En bra bok där även deckarintrigen och miljöskildringen tilltalar mig. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar