Kategorier

måndag 21 december 2020

Huset med de två tornen

Under andra världskriget förföljde och dödade man judar i Polen. Att man även förföljde och trakasserade judar så sent som 1968 hade jag glömt. På 60-talet var det inte nazister utan "riktiga" polacker som svarade för förföljelserna på "order" uppifrån. Judarna fick bära skulden för den fattigdom och det elände som rådde i landet. Om dessa förföljelser handlar "Huset med de två tornen" - bokcirkelns andra bok på tema Polen. 

.`

Samtidigt som jag läste "Huset med de två tornen" lyssnade jag på Söndagsintervjun med Dorotea Bloomberg. Intressant att höra henne berätta om samma land, samma tid och samma förföljelser av judar.

"Huset med de två tornen" handlar om Maceij Zarembas uppväxt i efterkrigstidens Polen. Båda hans föräldrar var läkare och innan pappan kom i onåd tror jag de hade det relativt bra. De hade visserligen inte råd att åka på semester med det ordnade mamman genom att ge barnen olika åkommor så att de varje sommar fick vistas på "sjukläger". Året Z hade "hjärtfel" var en bra sommar för då fick han bo bland patienter som skulle äta extra bra och näringsrik  mat.

Maceij Zarembas bok har fått mycket beröm och passade fint in i vårt Polentema. Men det var en svårläst bok, osammanhängande, stolpigt skriven men intressant. Det är antydningar som gäller. När man lägger det ena till det andra växer det sakta fram en bild av efterkrigstidens Polen och familjen Z liv. Pappan Oskar hade varit med om fyra krig och mamman Lila hade lyckats dölja att hon var judinna och därför överlevt.

Det kommunistiska Polen var inget bra land att leva i. Det var ofritt, centraliserat, fattigt och allt som tillverkades var av dålig kvalitet. Det som var vackert och välgjort var genomgående tillverkat före kriget. "Vem som helst kan känna att hammaren inte är avvägd". Ordet utländskt var synonymt med kvalitet. Därför sa man inte utländskt om saker från Ungern eller DDR. Men livet funkade ändå - ända tills judeförföljelserna började. Då berättade Lila för sina barn att hon var judinna och att de måste fly från Polen. Men en adelsman flyr inte från sitt land.

Boken handlar om hur det var att växa upp i ett kommunistiskt Polen med en adlig far och en judisk mamma, men också om de liv föräldrarna levde innan de träffades och pappan blir huvudlöst förälskad i sin 30 yngre elev. Boken avslutas med ett kapitel om den tyska officerskåren och de ideal de satte högst.

En intressant men svår bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar