Kategorier

lördag 6 februari 2021

The Dressmaker

Guldbaggegala eller film - vilket skulle jag välja? Jag började med guldbaggen och tittade tills man utsett "Bästa utländska film" sen lämnade jag galan. Kände mig nöjd. Vi, biogruppen, hade sett två av de tre nominerade filmerna i just denna kategori och  vinnaren "Till min dotter" hade jag gett fyra stjärnor av fyra. Kul.

Sen övergick jag till biogruppens nästkommande film "The Dressmaker". En absurd historia där handlingen utspelas i Australien. 

Australien i filmen såg precis ut som Australien i mitt huvud. Min bild av landet skapades när läste "Fem svarta höns" av Nevil Shut ("A Town Like Alice") för 30 år sedan. Sen sträcksåg (långt innan begreppet bingetitta var uppfunnet) äldsta dottern och jag filmatiseringen av boken. Vilken film och vilken bok!


I "The Dressmaker" kommer en vacker kvinna tillbaka till den plats där hon växte upp, till Australiens inland, och till sin gamla mamma. Allt är eländes elände men tack vare sin talang att sy kläder förändrar "Tilly" hela samhället och de flesta som bor där. Men för den sakens skull är det inte lycka och harmoni. Nej, det gamla kastar långa skuggor i detta komiska drama. Vi får uppleva hur viktigt det är med vackra kläder men här ryms också kärlek och hat, avundsjuka, en deckargåta, glädje och sorg - allt inslaget i humor. En trea på min fyragradiga skala.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar