Kategorier

fredag 12 mars 2021

1471

Onsdagar och torsdagar måste jag roa mig själv (maken går på kurs). Nu i onsdags tog jag därför båten till stan bara för att strosa runt några timmar.

 
När jag gick förbi Konstakademiens port såg jag två affischer som tipsade om att det innanför de tjocka väggarna visades konst av Ingegerd Möller (hon som hämtat motiv från bl.a. Bohuslän).Jag gick upp för alla trapporna och kom in i ett stort folktomt rum där jag kunde titta runt på IMs målningar och vävnader utan att utsätta mig för minsta lilla smitta.




Även kafeterian var folktom

Sen bestämde jag mig, när jag ändå var ute på en liten privat konstrunda, för att gå till riksbankshuset och titta på Torsten Renqvists "Fågelskrämma".


Det stod ingen "fågelskrämma" i vestibulen och enligt vakten fanns det ingen "fågelskrämma" i hela huset (men där tror jag han hade fel).


Jag fick vackert lomma ut igen.


När jag lämnade riksbankshuset råkade jag trampa på en gjutjärnsplatta i gata. Det visade sig vara en av fem medaljer som konstnären Bo Andersson gjort för att skildra slaget vid Brunkeberg 1471.


Jag befann mig på historisk mark. Var vid andra ändan av den ås jag satt och drack kaffe på förra veckan - på den bortgrävda delen av Brunkebergsåsen. Det var här Sten Styre d.ä. besegrade unionskungen Kristian I. 

1471 fanns det en galgbacke här

Så lämpligt att påminna flanörerna på Brunkebergstorg om att detta torg inte bara är ett inneställe med takrestauranger och "håll i gång ställen" utan också är en plats där det runnit mycket blod. Samtidigt hintar "mynten" om vilket hus de ligger framför.

Gillar att man håller liv i vår historia på detta diskreta sätt. Undrar dock om det är nån mer än jag som har sett dessa jättemynt och funderat på vad de vill visa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar