Kategorier

fredag 5 mars 2021

Isolering

Nu har vi levt i isolering i ett helt år men vad är ett års Coronaisolering jämfört med den tid greve Rostov fick leva isolerad från världen.

Efter att ha skrivit en olämplig dikt blir han dömd till livslång husarrest. Han får flytta från sin lyxsvit på hotell Metropol till ett litet vindsrum - där skall han bo resten av livet. Han kom att bo där i 32 år. Han döms till husarrest 1922, några år efter revolutionen och blir kvar till mitten av 50-talet.

Hotell Metropol

Greve Rostov är huvudperson i den utomordentligt trevliga boken "En gentleman i Moskva" av Amor Towles. Det är han, greve Rostov, som är gentlemannen.


Greven har levt i rikedom och överflöd i familjens gods Idleour i Novgorod. Han är väluppfostrad, artig och belevad, vet vilket vin som passar bäst till varje rätt - en riktig gentleman. Men så blir det revolution och livet förändras för alla men mest för dem, som höll till högt upp på samhällsstegen.

Hotell Metropol ca 1910

Hotell Metropol, som ligger mitt emot Kreml, mitt i Moskva, är en egen värld i världen. Där finns allt och där inrättar greve Rostov sitt nya liv. Där får han nya bekanta bl.a. lär han känna Nina som han ingår förbund med - "De ödmjukast förbund". Han träffar den vackra skådespelerskan Anna, som hamnat i onåd. Han bildar en troika med hovmästaren och kocken. Vid ett tillfälle lyckas de få ihop alla ingredienser som krävs för en riktig bouiallaisse. Sen har de tre vännerna en riktig festnatt i köket.

Interiör, från Metropol

Men den sovjetiska staten är ett toppstyrt samhälle - allt och alla kontrolleras och kontrollen är hård med bevakning och angiveri. När Ninas man råkar illa ut är det till greve Alexander Rostov hon vänder sig och ber om hjälp. Han ska se efter hennes dotter Sofia tills hon kommer tillbaka - Nina kommer aldrig tillbaka.

Det är intressant att se hur anpassbara människor är. Nu är greve Rostov inte vem som helst och även om han är uppfostrad att klara det mesta blir förändringen i hans liv större än de flestas. Han lär Sofia allt han kan bl.a. att "Det som är viktigt i livet är inte om vi får ta emot applåder. Det som är viktigt är om vi har modet att stiga fram utan att få uppskattning."

En jättetrevlig bok där fiktion blandas med verklighet. Vi får små glimtar av rysk historia och rysk matkultur, vi får uppleva romantik och faderskärlek. Boken slutar på ett oväntat och trevligt sätt men innan jag kom till slutet fick jag den ljusa idén att ordna en vinprovning utifrån de viner greve Rostov dricker. Skulle vara kul men kräver att jag läser om boken - idén får allt mogna. Det lär ju vara bra för både idéer och viner att nå viss mognad.

1 kommentar: