Kategorier

söndag 4 april 2021

En miljard

Nyligen såldes en staty där köparen fick betala hela $140 000, vilket (med en dollarkurs på 8 kr) blir över en miljard. Men då var det inte vilken staty som helst utan "L'Hommes au Doigt" ...


... av Alberto Giacometti som köptes. Inte illa att ett verk gjort av en en konstnär, som aldrig blev nöjd med sina arbeten, kunde säljas för en sån fantasisumma.

I veckan kunde också vi titta på Giacomettis gängliga figurer när vi besökte Moderna museets utställning "Ansikte mot ansikte". "L'Hommes au Doigt" fanns dock inte med. Jag vet inte var denne yngling håller hus - han kanske bor i ett privat galleri med stora hänglås på dörren.

Det är mycket som har "ställts på vänt" medan Coronan härjat runt. Men nu hoppas jag allt sakta börjar återgå till det normala - Moderna museet har ju slagit upp portarna.


Dörrarna har alltså öppnats till Moderna museets dubbelt inställda utställning med Alberto Giacometti verk. Eftersom alla besökare måste ha förbokade biljetter var det både luftigt och glest i lokalen. Ingen guidning utan guidning via audioguide. Kändes säkert ur smittosynpunkt.



Jag förberedde mig kvällen före besöket genom att se "Final portrait" och metafilmen "Alberto Giacometti av Stanley Tucci" en andra gång. Kände mig nästan bekant med honom och hans udda liv när jag gick runt och tittade på de beniga men uttrycksfulla figurerna och de häftiga tavlor som hans musa Caroline ofta suttit modell för.



 

Kul att "vi" i Sverige lägger ned kraft, energi och pengar på att ordna sådana här stora utställningar - kändes nästan som vi varit på en kort tripp till Paris. Hoppas många får möjlighet att se utställningen fastän den ställts in två gånger.



Caroline

Måste även ge restaurangen en eloge för den goda kyckling vi åt och att de lät oss dela på en portion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar