Kategorier

torsdag 20 maj 2021

Roadtrip

Coronan lägger fortfarande krokben för oss - Paris får vänta. I avvaktan på att kunna ta tåget till Frankrike har vi satt oss i bilen och åkt på roadtrip till Österlen (Sveriges Provence) och Öland.


Jag bokade plats på vandrarhem redan i vintras. Ett par månader senare insåg jag att det skulle bli alltför långt att åka ända till Skåne på en dag och la till en extra övernattning i Kalmar.



På väg till Kalmar lyssnade vi på poddarna "Staden" och "Stadsinspektionen" - de avsnitt som handlade om just Kalmar. När vi kom fram hade vi fått en ganska god uppfattning om både stans historia och dess bebyggelse.

En något ödslig stad med en pampig "domkyrka"


Väl installerade på vandrarhemmet gav vi oss ut för att titta på stan med poddögon. Gamla Kalmar är en fin stad byggd i rutnät, grundad redan på Kristian IVs tid. Raka gator, fina hus och pampig domkyrka utan stift.

Storgatan går genom hela stan
Storgatan går spikrakt genom hela stan

Länsstyrelsens boning (f.d. kvarn)

Sen var det dags att titta på det nya konstmuseet, som blev ganska kritiserat i den ena podden. Jag tyckte det var snyggt - en svart kub placerad mitt i en grön park. Tyvärr var det stängt och stängt var också det pampiga slottet.


Nya konstmuseet


Vi fortsatte till Linnéuniversitetets nya bibliotek - en häftig byggnaden men naturligtvis stängd.  Det mesta var stängt och stan var näst intill  folktom men vi fick i alla fall en god pubmiddag.

Linnéuniversitetets bibliotek

Kalmar Nyckel - stans symbol

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar