Kategorier

tisdag 14 april 2020

Halva nöjet

Halva nöjet med en resa lär vara förberedelserna. Jag lånade därför en massa böcker om tågresor och om Frankrike och Paris - så att det skulle bli en riktig långresa. Några böcker skulle jag läsa innan resan, resten skulle jag ta med och läsa på tåget eller på plats.

När vår plan att bo tre veckor i Paris (för att slippa ut ur plastkuvösen) blev ogenomförbar hade jag därför redan haft en stor del av nöjet med Parisresan.


Jag började med en fin tågresebok "Tågsemester" med tips och förslag om hur man på bästa sätt kan ta sig runt med tåg i Europa och se fantastiska platser.


Fortsatte sen med den intressanta boken "Paris - en stads historia" av Anna Thulin. Kapitel för kapitel berättade hon om hur Paris vuxit från en liten by till en storstad. Varje kapitel avslutades med tips om platser att besöka.


Sen var det dags för en roman där handlingen skulle tilldra sig i Frankrike och Paris. Jag valde "Trollsländan" av Michel Bussi, samma författare som skrivit "min" förra deckare "Svarta näckrosor".


Det visade sig vara ett dåligt val. "Trollsländan" var alldeles för lång, hade ett vulgärt språk, dålig intrig och var inte ens spännande. När ett plan störtar på gränsen mellan Frankrike och Schweitz dör all utom en liten flicka - men vem är hon? Boken handlade om sökandet efter flickans identitet. "Trollsländan" kan jag tyvärr inte rekommendera.

När jag kommit så här långt blev resan inställd. Då slutade jag läsa om Frankrike, samlade ihop böckerna och lämna tillbaka dem på biblioteket trots att det egentligen är förbjuden zon för mig.


När Frankrike "ställts in" var det läge för en "presentbok"; Birgitta Ohlssons "Duktiga flickors revansch". Boken handlar om henne själv, hennes uppväxt, hennes framgångar och hennes tillkortakommanden. Men den handlade också om duktiga flickor i allmänhet. Det är en bok som ska stötta (unga) kvinnor, ge dem självförtroende och kraft att välja sin egen väg. Även om jag inte fullt ut håller med Birgitta Ohlsson tror jag det är en bok som kan peppa unga tjejer, en bok om ledarskap. Mycket intressant blir mitt omdöme.

Nu, när jag läst sista sidan i "Duktiga flickors revansch" är det dags att börja beta av några av de olästa böcker som finns här hemma. Jag valde, typiskt nog, ännu en bok om Paris "Place de l'Étoille" av Patrick Modiano men det var en svår bok och kräver ett eget inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar