Kategorier

fredag 13 december 2019

Svarta näckrosor

Vi, Gröndals bokcirkel, väljer ömsom att läsa böcker efter ett tema (som vi byter efter något halvår) och ömsom att läsa böcker vi väljer spontant. Efter en längre period med spontana val har vi nu bestämt att ha Frankrike som tema våren 2020.


När vi bestämt oss för Frankrike föreslog jag att vi skulle läsa en deckare av den populäre franske författaren Michel Bussi. Men jag blev bryskt nedröstad med kommentaren "Inte ska vi läsa deckare i bokcirkeln" och det kunde jag ju hålla med om. Deckare kan man faktiskt läsa på sin fritid! Varpå jag direkt gick och lånade en bok av denne Bussi. Så roligt det var att få gotta sig i en lättläst deckare efter den tunga "På flykt från ett sorgebud".

Handlingen i "Svarta näckrosor" tilldrar sig i Giverny, byn där konstnären Monet bodde i ett rosa hus och hade en berömd näckrosdamm i sin trädgård. Man kan inte förflytta sig till en trevligare plats.


Boken var lättläst men en aning rörig. Tyckte stundtals att jag hade lite svårt att hänga med och var glad att det inte var en cirkelbok. "Svarta näckrosor" inleds med ett mord. Två poliser försöker lösa mordet men det går trögt och mordet är egentligen inte det viktiga. Det är människorna i byn, inte minst den vackra lärarinnan och kärleken som är det väsentliga.


Men på slutet klarnar allt. Upplösningen är både oväntad och överraskande och faktiskt inte helt orealistiskt. Jag lyckades inte klura ut hur saker och ting hängde ihop och det tycker jag är ett bra betyg på en deckare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar